Un maquinista que havia acabat la seva jornada laboral va abandonar dimarts al vespre un Alvia que feia el trajecte entre Santander i Madrid, amb 109 persones a bord que van romandre aturades a Osorno (Palència) unes dues hores. El tren va sortir de Santander cap a les set de la tarda i havia d'arribar a Madrid cap a un quart de dotze de la nit, però en arribar a Osorno, cap a un quart de deu de la nit, el conductor va sol·licitar el relleu per excés de jornada.

Renfe va explicar que això va obligar el centre operatiu a organitzar un pla alternatiu de transport per carretera en dos autocars, mentre els viatgers amb origen a Palència i Valladolid eren dirigits a trens alternatius.

La companyia va buscar autocars per poder traslladar els viatgers als seus destins, però fins cap a les onze de la nit no es van localitzar els dos vehicles. Un d'ells va traslladar viatgers que anaven a Palència, Valladolid i Madrid, i l'altre autocar va dur passatgers que anaven a la capital d'Espanya.

Renfe, que va assegurar que «aquest tipus d'incidents no són habituals a la xarxa», va manifestar les seves disculpes als 109 passatgers per aquest incident i va lamentar «les molèsties» que els va provocar. Va destacar que a tots ells els va comunicar la possibilitat que recorrin al Compromís de Puntualitat de Renfe i els sigui reingressat el 100% de l'import del bitllet.

Va afegir que el reglament assenyala «l'obligació del maquinista d'informar amb caràcter previ sobre la seva sol·licitud de relleu», de manera que, amb anticipació, l'empresa pugui organitzar-lo. Renfe ha obert una investigació interna i ha citat el maquinista a través de la seva prefectura perquè aporti totes les dades del succés.