L'eix francoalemany va prometre concertació amb la resta de països de la Unió Europea (UE) a la cimera de Bratislava d'avui, a la qual tots dos porten propostes sobre seguretat, economia i defensa, i d'on esperen que surti una agenda de treball i un full de ruta. El president de França, François Hollande, i la cancellera d'Alemanya, Angela Merkel, van mostrar un to greu en una entrevista a París per preparar el Consell Europeu de la capital eslovaca, en el qual s'ha de reflexionar sobre el futur de la Unió després del Brexit.

En primer lloc perquè, com va dir Hollande, «hem de ser lúcids amb la situació que viu Europa», una crisi que, va advertir, posa en qüestió la seva existència i els seus fonaments. Va afegir que això significa «mirar de cara les raons» que van portar els britànics a optar per deixar la Unió Europea en el referèndum del 23 de juny passat, però també «ser conscients de les inquietuds» a la resta de països per qüestions com el control de les fronteres o el fenomen de la immigració.

Merkel, per part seva, va posar l'accent en la seva voluntat de respondre a les friccions que s'han succeït en els últims mesos dins de la Unió entre països del nord i del sud, i entre els de l'est i de l'oest. En resposta als retrets que va rebre per prendre decisions unilaterals amb implicacions per a tots els seus veïns -com l'acollida de refugiats-, la cancellera va explicar que es discutiran les iniciatives que París, Berlín i Brussel·les han estat dissenyant les últimes setmanes.

«Ara -va assenyalar- la idea és ampliar això als altres estats de la UE amb els que volem treballar amb un mètode incloent. No volem deixar ningú fora». Per aconseguir-ho, va reconèixer que són «fonamentals» l'economia i «la cohesió de la societat europea».

L'objectiu dels dos mandataris per a la cimera d'avui és fixar «una agenda» i «un full de ruta» que permeti avançar a Europa, va explicar la cancellera d'Alemanya. Les prioritats, per a Hollande, comencen per la seguretat interior i exterior, un assumpte en el qual els ministres d'Interior dels dos països han preparat un seguit de propostes perquè tots els socis comunitaris treballin més coordinadament.