El president del Govern, Mariano Rajoy, va destacar que des que l'exalcaldessa de València i senadora, Rita Barberá, va abandonar la militància al PP, ell ja no té «cap autoritat» sobre ella. El cap de l'Executiu va expressar el seu respecte per totes les decisions judicials, va reclamar acabar amb la corrupció «entre tots» i va destacar que si hi ha «una dada positiva» és que «a Espanya no hi ha impunitat».

Rajoy es va referir a la decisió de Barberá en la conferència de premsa amb què va tancar la seva participació a la cimera europea que, sense presència del Regne Unit, va analitzar el futur de la UE després del Brexit. Aquesta va ser la primera ocasió en què el cap de l'Executiu en funcions va comentar públicament el fet que l'exalcaldessa de València hagi deixat de pertànyer al partit però hagi decidit mantenir el seu escó al Senat integrant-se al grup mixt de la cambra.

Barberá, va recordar Rajoy, ha abandonat la militància al PP a petició de la direcció del partit. «Ella ho ha fet i, a partir d'aquí, el president del PP ja no té cap autoritat envers ella», va assenyalar el president del Govern, tot afegint que els tribunals actuen i són «els que donen o treuen raons a les persones contra les quals procedeixen», de manera que «seran els tribunals els que hagin de decidir si tenen o no culpa».

Per part seva, l'expresident d'Extremadura, el soclaista Juan Carlos Rodríguez Ibarra, va afirmar que l'exalcaldessa de València no ha de renunciar al seu escó al Senat. Va destacar que Espanya s'està convertint en un «poble justicier» en què «n'hi ha prou amb què un fiscal pregunti on viu algú perquè es desencadeni una persecució i tothom demani la dimissió». «S'ha desencadenat la febre podemita» i «tothom ha de dimitir per dir com es diu vostè. Això fa que la política es posi cada dia mes barata», va assegurar el dirigent socialista.

Paral·lelament, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va advocar per «obrir sense complexos» un debat que impedeixi que «trànsfugues o imputats per corrupció» s'aferrin al seu escó a les institucions. «Hem de debatre sense complexes si trànsfugues o imputats per corrupció poden quedar-se amb l'escó dels ciutadans», va exposar Rivera, tot recordant que els escons es concedeixen per «fer política» i no per «aferrar-se» als suposats privilegis que això comporta.

Per això, va advocar per estudiar de quina manera les institucions tals com les Corts o el Senat «puguin sol·licitar» als seus càrrecs que abandonin el seu lloc públic. Segons l'opinió del líder de Ciutadans, «no és normal que les Corts valencianes proposin» Rita Barberá com a senadora però no li puguin dir «torni vostè l'escó». «Això es fa canviant normes» i és pel que advoca la formació taronja.

Va posar de rellevància el paper que ha jugat Ciutadans a territoris com Andalusia, en haver aconseguit que els expresidents Chaves i Griñán abandonessin el seu escó, i per tant no segueixin sent aforats.

Albiol critica Barberá

El coordinador general del PPC, Xavier García Albiol, va opinar que l'exalcaldessa de València «s'està equivocant» i comet un «gran error» amb la seva negativa a renunciar a l'acta de senadora, fet pel qual el va convidar a reflexionar. Després d'assegurar que Barberá ha estat una «gran alcaldessa», Albiol va considerar que hauria de «tornar» l'escó de senadora, «apartar-se del focus mediàtic», «sortir de la política» i «defensar-se amb tranquil·litat».

«S'està equivocant, comet un gran error», va assenyalar el líder del PP a Catalunya, fet pel qual va instar la senadora a reflexionar, i li va recordar que no és un càrrec electe sinó que va ser designada pel grup popular. «No vol dir això que tingui responsabilitat, però arriba un moment en el qual cal fer un pas al costat, i Rita Barberá no necessita estar en primera fila», va aclarir Albiol. El dirigent popular va argumentar que la societat espanyola «ha canviat» i, ara, és molt «més exigent».

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va eludir valorar la negativa de Barberá d'abandonar el seu escó de senadora malgrat no formar part ja del PP. «No crec que pugui aportar res al que han dit tants abans que jo. Els que millor parlen són els fets», va etzibar.