Les autoritats de Nova York segueixen investigant l'explosió aquest dissabte d'un artefacte a la ciutat com un "acte de terror", encara que encara no s'han trobat proves que ho vinculin amb el terrorisme internacional. "Encara no hi ha evidències que ho vinculin amb el terrorisme internacional, però una bomba que explota a Nova York òbviament que és un acte de terror", va dir en roda de premsa el governador de Nova York, Andrew Cuomo, un dia després de l'explosió.

Per la seva banda, el cap de la policia de la ciutat, James O'Neill, va afirmar que ningú ha reivindicat encara l'explosió però va assegurar que les autoritats no descartaran cap hipòtesi fins a saber "qui i per què" ho han fet. O'Neill va explicar que els agents continuen recaptant proves tant en el lloc de l'explosió com a la zona on es va trobar un segon artefacte, i va afegir que també s'estan analitzant imatges del moment de l'explosió captades per càmeres de seguretat.

Per la seva banda, l'alcalde de la ciutat, Bill de Blasio, va afirmar que les 29 persones que van resultar ferides ja van ser donades d'alta dels hospitals i va subratllar que "totes les teories estan damunt de la taula" i que queda "molt treball per fer" fins a saber els motius. "El que sabem fins ara és que va ser quelcom intencionat, que va ser un acte violent i que va ser un acte criminal organitzat, però el que no sabem encara és si existeix alguna connexió internacional", va insistir De Blasio.

L'explosió de l'artefacte, col·locat a l'interior d'un contenidor d'escombraries, va ocórrer cap a les 20.30 hora local (00.30 GMT del diumenge) al barri de Chelsea, en una zona de la ciutat molt freqüentada per turistes. Posteriorment, les autoritats van localitzar un segon artefacte a poca distància del lloc de l'explosió, una olla de pressió de la part central de la qual sortia un cablejat fosc que està sent analitzada en els laboratoris del FBI en Quantico (Virgínia).

A escassos metres del lloc de l'explosió hi havia María Martínez, una periodista espanyola resident a Nova York qui ha relatat els moments de confusió que es van viure a la zona just després de l'explosió. "Vaig veure el núvol de pols de l'explosió. La gent va començar a córrer i tots volíem allunyar-nos del lloc. Els que estaven en els bars i restaurants sortien al carrer i ens preguntaven als quals veníem d'allí. Tothom deia que calia anar-se", va assegurar.

Martínez explica que "de seguida" van començar a arribar policies i ambulàncies i que es van viure moments de molta tensió "perquè era difícil aconseguir un taxi" per sortir del lloc. "Tots els Uber em cancel·laven, però en quinze minuts al final vaig aconseguir un", va afegir.

Les autoritats reiteren que encara no s'ha identificat cap sospitós però diferents mitjans van publicar en les seves edicions digitals que la policia està investigant una pàgina a la xarxa Tumblr en la qual un home reivindica els fets. La pàgina, titulada "I'm the NY Bomber" ("Jo sóc l'atacant de Nova York"), ha estat vetada per la policia i en ella l'home assegura ser el responsable de la detonació a Chelsea, segons el periòdic local Daily News. "Ho vaig fer perquè no puc suportar aquesta societat. No puc viure en un món on els homosexuals com jo i la resta de la comunitat LGBT són vists amb menyspreu per la societat", va escriure l'home.

Per la seva banda, el periòdic New York Post va publicar aquest diumenge la transcripció d'una trucada de telèfon al nombre d'emergències de la ciutat 9-1-1 minuts després de l'ocorregut en la qual un home assegura que "hi haurà més explosions". A més, segons fonts de la recerca citades pel mateix diari, en una dels enregistraments captats per les càmeres de seguretat apareix una persona col·locant el segon artefacte explosiu al carrer 27.

L'explosió va tenir lloc mentre Nova York es prepara per a una setmana complicada amb l'arribada a la ciutat de més d'un centenar de delegacions internacionals per participar en un cim sobre refugiats i els debats de l'Assemblea General de l'ONU. Per aquest motiu, les forces de seguretat es mantindran "en estat d'alerta màxima" i es desplegaran un miler d'agents locals, estatals i federals addicionals en punts clau de la ciutat per garantir la seguretat.