Uns 110 milions de russos voten avui en unes eleccions legislatives en què el partit del Kremlin, Rússia Unida, és un cop més el gran favorit encara que amb una intenció de vot inferior a anteriors cites electorals.

Sense que s'esperin sorpreses en el resultat, la prioritat de les autoritats és garantir que no es repeteixin les protestes massives que van seguir als comicis de 2011 després de les denúncies de frau a favor de Rússia Unida, però també que no càpiguen dubtes sobre la neteja del procés.

"Si fallo en aquestes eleccions, no hi ha dubte que dimitiré", ha declarat aquesta setmana la cap de la Comissió Electoral Central (CEC), Ela Pamfílova, una figura respectada nomenada fa cinc mesos i que s'ha compromès a que aquests comicis siguin "els més nets" de la història de Rússia.

"Tots els participants (en la campanya electoral) han gaudit de les mateixes condicions per a una competència justa", va dir dijous el president rus, Vladímir Putin, en una al·locució televisiva a la qual va cridar als russos a complir amb el seu "deure cívic" d'acudir a les urnes.

Per primera vegada es vota en uns comicis russos a Crimea i la ciutat de Sebastopol, dos "subjectes federals" de Rússia des de l'annexió de la península, al març de 2014.

La participació d'aquests territoris ha estat denunciada per Ucraïna, que ha demanat a la comunitat internacional no reconèixer els resultats allà, mentre l'Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) i la Comissió Europea han anunciat que no enviaran observadors a aquesta zona.

Mòbils de regal per votar

Grups de drets humans a Kíev van denunciar pressions sobre la població perquè acudeixin a les urnes, i el web informatiu "Krim rea" va publicar a Twitterla foto de l'anunci d'una televisió local de Crimea en què es prometen Smartphones de regal a la sortida dels col·legis.

La inclusió de Crimea a les eleccions russes ha provocat una nova bretxa amb Ucraïna, i les autoritats van anunciar que no permetrien votar als russos a les seves seus diplomàtiques en territori d'Ucraïna.

L'Ambaixada a Kíev va enviar una nota de protesta al Ministeri d'Afers Exteriors d'Ucraïna per exigir que s'investigui l'atac comès la passada matinada contra la seu diplomàtica, contra la qual unes 20 persones van llançar petards i pirotècnia.

La CEC ha registrat 14 partits per a les eleccions a la Duma (cambra baixa) del Parlament, que per primera vegada des de 2003 tornaran a celebrar-se amb un sistema mixt: dels 450 diputats, 225 seran elegits per llistes de partit i els altres 225 per circumscripcions majoritàries unipersonals. D'aquests, només quatre tenen representació parlamentària, començant per l'oficialista Rússia Unida, que ostenta el monopoli de poder des de 2003 i està encapçalat pel primer ministre, Dmitri Medvédev.