El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, va criticar ahir "la situació de bloqueig en què s'ha instal·lat" el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el va titllar d'"antipatriòtic", mentre que el líder socialista va mantenir el seu "no" a una abstenció per facilitar la investidura.

Rajoy, que va participar al Teatre Campos de Bilbao en un míting electoral al costat del candidat del PP a lehendakari, Alfonso Alonso, va recordar que les eleccions generals del 20 de desembre "les va guanyar el PP" i que en les del 26 de juny aquest va ser l'"únic" partit que va pujar en vots, en percentatge i en escons. "Vam oferir al PSOE i a Ciutadans una coalició, no van voler. Vam oferir grans pactes nacionals, perquè hi ha una oportunitat magnífica per consolidar la recuperació econòmica, no van voler. Escolti, si no volen ni això ni allò, almenys, deixin governar al que guanyi, perquè això és democràcia, se suposa que el vot de la gent importa i serveix per alguna cosa", va postul·lar.

En l'actual situació de bloqueig, el president del Govern en funcions va advertir que Espanya no pot complir els seus compromisos amb Europa per estar el Govern en funcions. "Ja ens arreglarem, per això som governants, per minimitzar el dany. No tenim pressupostos, i encara sort que vam aprovar els del 2016, però ja farem el possible per minimitzar el dany".

Enfront de la tesi de Rajoy, i en un acte de campanya a Sant Sebastià, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va vaticinar que "la fi dels vetos creuats" de Ciutadans i Podem" serà "el principi de la regeneració democràtica de aquest país". Sánchez, que va acompanyar en un acte electoral a la candidata socialista a lehendakari Idoia Mendia, va insistir en el seu "no" a l'abstenció per permetre que Rajoy continuï en el govern. "La responsabilitat del PSOE no és reforçar allò que volem combatre i canviar", va asseverar. Sán?chez va recalcar que, "davant la pregunta" de si el seu partit s'abstindrà "davant la corrupció de Rajoy", la resposta és "no".

La "regeneració" de Rivera

A Santiago de Compostel·la, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va assenyalar en un acte electoral que "fins que els vells partits es regenerin" el seu partit no hi formarà govern. No obstant això, sí que es va mostrar disposat a entaular un diàleg: "Si no negociem amb els que tenen corrupció, amb qui ho farem si tots en tenen?". Rivera què va emparar a la ciutat gallega a la candidata a la presidència de la Xunta, Cristina Losada, va recordar que les pràctiques corruptes no van aparellades a l'activitat política espanyola i no són una "plaga bíblica". Per això, va apel·lar a no protegir ni "mirar cap a un altre costat" o "desaparèixer del mapa en tres dies".

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, confia que després de les eleccions del 25-S els que governen les institucions "tinguin almenys la meitat del sentit comú que tenen els espanyols, que ja seria molt" i desbloquegin la situació política a Espanya.

Abstenció, sense Rajoy?

La diputada del PSOE i número dos d'aquest partit a la llista per Madrid, Margarita Robles, va assegurar ahir que una opció que hi hagi govern, sense repetir de nou les eleccions, és que Mariano Rajoy no sigui el candidat. En declaracions a Cope, Robles va assegurar que "ningú vol les terceres eleccions" i va plantejar que "hi ha moltes més opcions que les d'un govern presidit per Mariano Rajoy i està en la ment de tots, des que Rajoy no sigui el candidat a que pugui haver pactes amb el PNB".

La parlamentària socialista va dir que "està tot obert" i va apel·lar a les persones amb responsabilitats polítiques "a ser més discretes i sensates i a donar respostes" amb la formació d'un govern. "Em sorprèn que Rajoy culpi de bloqueig Sánchez quan ell va ser el primer que no va voler atendre l'encàrrec del Rei", va assenyalar Robles, que va opinar que "no és bo entrar a culpar a ningú".

Per ara, dins les files del PSOE, són pocs els qui han obert la porta a la possibilitat de donar suport a un govern del PP, sempre que Mariano Rajoy no en sigui el candiat a la presidència. Des de fa mesos el debat intern ha generat diverses corrents, amb alguns destacats líders defensant un "sí" al PP, per respectar els resultats electorals i recuperar l'estabilitat.