El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va reiterar ahir la seva crida a Ciutadans i Podem per sospesar un govern alternatiu al de Mariano Rajoy i va fixar els principals objectius del mateix en la lluita contra la desigualtat, la creació d'ocupació digna i el combat contra la corrupció.

"Tres partits i la possibilitat de fer un govern amb tres causes", va concretar Sánchez, que va demanar tant a Pablo Iglesias com a Albert Rivera "que ho pensin bé" i pren?guin la decisió correcta.

Aquestes tres forces "sumen", va recordar, i tenen davant seu l'ocasió d'enviar el PP a l'oposició, per la qual cosa és "important que assumeixin les seves responsabilitats" i oblidin els "vetos creuats" amb els quals bloquegen "el canvi polític en aquest país".

Sánchez, a més, sense postular-se, es va mantenir en el seu "no" a Mariano Rajoy, ja que el veu incapaç d'encapçalar el "govern net, social, dialogant i creïble" que vol per a Espanya.

El líder socialista va negar que el problema fos una qüestió personal seva i va assegurar que l'"adversari" del PSOE "no té noms ni cognoms", sinó que són les polítiques que augmenten la desigualtat i limiten l'ocupació.

"Per això votem que no a la investidura de Mariano Rajoy", va remarcar Sánchez, que va carregar la responsabilitat de ser incapaç d'"articular una majoria que li permeti governar" a l'actual cap de l'Executiu en funcions.

Sánchez va declarar que el PSOE va exercir la seva responsabilitat en reconèixer "que el PP havia guanyat les eleccions" i en no interferir en les seves negociacions, amb posterioritat fallides, per formar govern, però va afirmar que "la responsabilitat del Partit Socialista està amb els seus votants" i que mai recolzaran allò que volen canviar.

"En democràcia, l'habitual és no haver atorgat la majoria absoluta a un govern", va remarcar, i va posar com a exemple els mandats de José María Aznar o José Luis Rodríguez Zapatero.

Rivera, de mediador

Per la seva banda, el líder de la formació taronja, Albert Rivera, es va referir a la falta de govern a Espanya i va emplaçar el PP i el PSOE al fet que deixin de donar-se "l'esquena i que pensin una miqueta en Espanya", perquè segons ell hi ha "molta gent" esperant que s'engeguin les reformes que Ciutadans va signar en un primer moment amb els socialistes i després amb el Partit Popular.

"Jo els demano generositat, sentit d'Estat", va emfatitzar Rivera, qui va retreure a populars i socialistes que amb la seva actitud vulguin portar al país a unes terceres eleccions, fins i tot a unes quartes o unes cinquenes, perquè han demostrat que "si no tenen majoria absoluta no saben cedir, ni asseure's" a dialogar.

"Els demano que ens deixin treballar", va afegir Rivera, que va sol·licitar un canvi de posició a PP i PSOE perquè, segons va dir, la majoria dels seus votants "també volen que es desbloquegi aquest país".

Els líders dels principals partits se centren ara però a donar suport als candidats bascos i gallecs que es presentaran a les properes eleccions als respectius parlaments autonòmics.

Unes eleccions que poden afavorir pactes i servir de desllorigador del bloqueig actual a àmbit estatal o donar una idea dels resultats d'unes hipotètiques terceres eleccions.