La cancellera alemanya, Angela Merkel, va assumir la seva responsabilitat en els cops patits a les urnes pel seu partit, encara que sense desviar-se de la seva línia en la política de refugiats, motor del vot de protesta que recluta la dreta radical. La frase «ho aconseguirem» pronunciada fa un any, quan Alemanya va obrir les fronteres als refugiats, era sobretot l'expressió d'una «postura personal i un objectiu», però va ser entesa «per més d'un com una provocació», va admetre Merkel.

No era aquesta la seva intenció, va afegir la cancellera, per a qui, de tant reiterar-ho, el pronunciament havia derivat en una fórmula «buida de contingut». «Si pogués, faria retrocedir el temps molts anys, per preparar-me i preparar millor tot el Govern davant d'una responsabilitat com la que ens trobem el 2015, davant la qual no estàvem preparats», va continuar la líder de la Unió Cristianodemòcrata (CDU).

Tant en la derrota de diumenge als comicis regionals de la ciutat-estat de Berlín, com en la patida 15 dies enrere, en el Land de Mecklenburg Pomerània Occidental, hi va haver «components regionals», va afirmar, però això no l'eximeix de la seva responsabilitat com a líder del partit.

Va haver-hi problemes «de comunicació», per no haver sabut transmetre al ciutadà l'abast del gran desafiament i dels esforços que, durant anys, exigirà l'acollida i la integració d'aquestes persones. «No tornarà a donar-se una situació com la de 2015», va prometre en al·lusió tant als 1,1 milions de sol·licitants d'asil que va rebre Alemanya aquell any com a aquesta falta de preparació a la qual havia al·ludit. Merkel va reconèixer que no pot haver-hi una «solució ràpida» a la crisi migratòria.