El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va instar els líders de Podem i Ciutadans, Pablo Iglesias i Albert Rivera, respectivament, a treballar junts els tres per formar un govern de canvi i «fer fora» Mariano Rajoy. «Val la pena aixecar els vetos creuats i treballar per posar en marxa el govern de canvi que mereix aquest país», va afirmar Sánchez durant la seva intervenció en un míting electoral a Bilbao.

Fonts de la direcció del PSOE van explicar que en el Comitè Federal del proper 1 d'octubre Sánchez proposarà intentar liderar la formació del pròxim govern i mantenir el vot negatiu a la investidura de Mariano Rajoy.

El secretari general del PSOE va demanar a Bilbao a Iglesias que «no faci cas a Monedero» quan diu que Podem no pot estar de «conxorxa amb els que ha vingut a substituir» a l'esquerra. «No li facis cas a Monedero: treballarem junts per fer fora Mariano Rajoy de la Moncloa, ho farem», li va demanar Sánchez a Iglesias.

També es va dirigir a Albert Rivera per dir-li que «ens uneixen moltes coses», com la regeneració democràtica fent fora Rajoy del poder o la recuperació dels «drets retallats» durant el Govern del PP. Va rebutjar l'argument del president de Ciutadans que amb 85 escons el PSOE no pot governar i li va preguntar: «I amb els 90 de la passada legislatura quan em vas donar suport sí?».

Per part seva, el president de Ciutadans va tornara deixar clar al PSOE que el seu partit «no sumarà» vots amb «els independentistes» per fer president del Govern el líder socialista i ficar Espanya en «un desgovern». Rivera va recordar a Sánchez que el PSOE va obtenir els seus pitjors resultats en les últimes eleccions i va destacar que Espanya es mereix un govern estable i no un «amb 85 escons i 44 partits».

També va respondre al president del Govern en funcions, Mariano?Rajoy, que dimecres va dir que «si cal tornar a anar a eleccions, s'hi va, i es guanyarà amb molts més vots que al juny d'aquest any». «Ningú es mereix un president que estigui pensant en unes terceres eleccions», va afirmar.

Iglesias va celebrar la disposició de Pedro Sánchez per buscar un govern alternatiu i va reaccionar-hi amb un «al·leluia» i assenyalant que «tant de bo» sigui possible formar aquest Executiu. El líder de Podem va advertir que, perquè aquest govern sigui possible, Sánchez haurà de parlar tant amb Podem com amb els partits nacionalistes i independentistes, perquè Ciutadans és «la filial taronja del partit blau», el PP.

«Només hi ha una opció»

«Només hi ha una opció» d'un govern alternatiu al del PP, va insistir Iglesias, que va explicar que Sánchez haurà d'aclarir si el Comitè Federal li «prohibirà» parlar tant amb Podem com amb els independentistes. El secretari general de Podem va lamentar que hagi sorgit el debat intern en el seu partit en plena campanya de les eleccions gallegues i basques, però va assegurar que ho assumeix «amb naturalitat».

Rajoy va suggerir que se li pregunti al secretari general del PSOE per si el resultat de les eleccions gallegues i basques, que se celebren diumenge, influirà en el bloqueig institucional que hi ha a Espanya. «Jo no ho sé. Caldria preguntar-li al PSOE i dir-li: escolti, jo m'he presentat a la investidura», faltaven sis escons per formar Govern, i el PSOE «no l'ha volgut facilitar».