El president de Bolívia, Evo Morales, va acusar ahir el seu veí austral, Xile, de violar les llibertats fonamentals dels seus compatriotes en l'accés a l'oceà Pacífic. El mandatari es va dirigir al Consell de Drets Humans de l'ONU i en la seva al·locució es va referir a la manca d'accés del seu país al mar i als impediments que Xile implementa per dificultar l'arribada de bolivians al Pacífic.

«Un problema molt sensible que motiva la meva presència en aquest Consell és el que viu el meu país, en relació amb les violacions dels drets humans que pateixen bolivianes i bolivians, dones, homes i nens, famílies senceres que viuen de la feina de transportar mercaderies i persones de Bolívia cap a les costes marítimes, creuant territori xilè per arribar als ports del Pacífic».

Morales va relatar de forma detallada i amb exemples aquests impediments als quals suposadament estan sotmesos 1.600 vehicles bolivians que transiten per les fronteres de Xile. «Centenars de testimonis de bolivianes i bolivians afectats, maltractats i víctimes de recurrents violacions als seus drets humans asseguren pràctiques racistes i discriminatòries per raó de nacionalitat. Tots els dies s'exerciten a la frontera amb Xile i en ports xilens», va afirmar.