Jeremy Corbyn va revalidar ahir el seu lideratge al capdavant del Laborisme amb una clara victòria sobre Owen Smith, amb el compromís de reunificar l'afeblida formació i lluitar per un "veritable canvi" al Regne Unit.

Amb un 61,8% del suport (313.209 de vots) enfront del 38,2% Smith (193.229), el veterà polític, que afrontava l'oposició de la majoria dels seus diputats, va apuntalar còmodament el seu mandat, amb un marge més gran fins i tot que l'obtingut quan va ser triat per primer cop el 2015, del 59,5%.

El triomf de Corbyn sobre el seu rival més centrista es va conèixer a Liverpool (nord d'Anglaterra), on ahir començava el congrés anual del partit, sumit en una aguda crisi accentuada des del referèndum europeu del 23 de juny.

En el primer discurs després de revalidar el seu lideratge, el polític, de 67 anys, va remarcar que és moment de "fer creu i ratlla" a les files laboristes, on hi ha més causes "en comú" que aquelles que divideixen als seus membres. Després de l'agra campanya que va precedir aquest procés electoral intern, va recordar que el Laborisme té el "deure" de "tenir cura" dels seus integrants i va lamentar que la política hagi estat "degradada per l'abús".

El polític de perfil socialdemòcrata va criticar l'actual Executiu tory de Theresa May, "una nova versió del Govern de dretes de David Cameron", i es va comprometre a lluitar contra els plans dels conservadors oferint una "alternativa genuïna". Per això, "els membres laboristes també han de treballar junts i respectar l'opció democràtica", va dir.

Per la seva banda, Owen Smith, pràcticament un desconegut fins que es va presentar com a rival de Corbyn, va felicitar el líder, de qui va destacar la victòria "contundent" i capacitat per "mobilitzar" a tantes persones en els últims mesos, fins a aconseguir superar el mig milió de membres del Laborisme, més que cap altre partit europeu.