El PNB va aconseguir una àmplia victòria en les eleccions basques d'ahir a la nit millorant els resultats de fa quatre anys, en passar dels 27 escons que va obtenir als 29 actuals. Tot i això, el seu líder, Íñigo Urkullu, haurà de buscar un pacte per governar en no haver obtingut la majoria absoluta, fet que podria tenir certa transcendència en les negociacions per formar un executiu en àmbit estatal. D'altra banda, Bildu no va notar en excés l'absència d'Arnaldo Otegi i es va mantenir com la segona força a Euskadi amb 17 diputats, tot i que en va perdre quatre respecte als darrers comicis. Per la seva part, Podem va protagonitzar una bona irrupció al País Basc aconseguint 11 representants, però va quedar lluny de superar Bildu com havien pronosticat algunes enquestes. Molt pitjors van ser les notícies per al PSOE, que en una autèntica davallada va perdre set escons i va quedar empatat amb el PP, que en va caure un.

Ciutadans, per la seva banda, que aspirava a aconseguir almenys un escó per Àlaba i substituir al Parlament basc UPyD, que no es va presentar als comicis i tenia un únic representant per aquest territori, finalment no va aconse?guir obtenir un seient a la Cambra de Vitòria.

Aquests resultats confirmen que la concurrència d'Elkarrekin Podem per primera vegada en unes eleccions autonòmiques basques ha perjudicat especialment els socialistes, que van perdre prop de 87.000 vots, tot i que també EH Bildu va retrocedir en gairebé 54.000 sufragis.

D'aquesta manera, el PNB va ser el clar vencedor dels comicis i va aconseguir fins i tot incrementar els seus vots (384.766 el 2.012 i 397.664 en aquestes eleccions) tot i l'aparició d'una nova força política. A més va guanyar a Biscaia, Àlaba i Guipúscoa.

EH Bildu va quedar com a segona força política amb 17 escons, quatre menys que el 2012, en perdre representació en els tres territoris bascos, tant a Àlaba com al seu feu tradicional, Guipúscoa, i dos a Biscaia.

Elkarrekin Podem, amb un total de 156.671 vots a tot Euskadi (molt lluny dels 335.740 que va obtenir en les últimes generals de juny, quan va aconseguir ser el partit més votat al País Basc), va aconseguir la mateixa representació a Biscaia i Àlaba, 4 escons, i 3 a Guipúscoa.

Els socialistes bascos, per contra, van perdre 3 diputats per Àlaba i 2 per Biscaia i Guipúscoa, respectivament. El PP va aconseguir retenir els seus escons tant a Àlaba (5) com a Guipúscoa (2), però va retrocedir a Biscaia, on va perdre un representant i al conjunt d'Euskadi va obtenir uns 23.000 vots menys que el 2012. Pel que fa a les capitals basques, el PNB va aconseguir la victòria a totes elles, i va confirmar uns grans resultats.

Elkarrekin Podem i el PP se situen en segon i tercer lloc en Bilbao, mentre que a Vitòria els populars ocupen el segon posat i Elkarrekin Podem el tercer. A Sant Sebastià però EH Bildu és segon, la formació estatge tercera i el PSE passa del segon al quart lloc.