Els suïssos van aprovar ahir en referèndum incrementar la capacitat dels serveis d'intel·ligència del país per espiar els ciutadans, amb la finalitat de reforçar la lluita contra el terrorisme i augmentar la seguretat.

La iniciativa va comptar amb el suport del 66,5% dels vots i de tots els cantons (estats federals) suïssos, la qual cosa mostra un ampli suport de la ciutadania a una proposta que havia estat aprovada ja pel Parlament. No obstant això, un grup de ciutadans que s'oposaven a la nova llei va aconseguir recollir suficients firmes per poder convocar aquest referèndum, de manera que la població pogués donar la seva opinió.

En les votacions d'ahir, de forma rotunda, els helvètics van donar suport a la intenció del seu govern de permetre un major espionatge a canvi d'una major seguretat.

Concretament, van autoritzar el Servei d'Intel·ligència de la Confederació (SRC) a controlar les comunicacions (punxar els telèfons i verificar correus electrònics), col·locar càmeres o micròfons i vigilar intensament llocs específics, sempre amb autorització prèvia doble. Aquests processos de vigilància intensiva hauran de ser confirmats per una autoritat judicial i per responsables del ministeri de Defensa i de Justícia.

Segons va explicar el Govern conservador suís, les mesures més intrusives afectaran una dotzena de persones per any, sospitoses de terrorisme, espionatge, subministrament d'armes, pertinença a banda armada o atacs contra infraestructures. Aquesta vigilància estricta haurà d'aplicar-se sempre que hi hagi amenaces concretes i no de forma generalitzada.