El candidat del PNB a la reelecció com a lehendakari, Iñigo Urkullu, va agrair la victòria a les eleccions basques i va anunciar que avui començarà a dialogar amb tots els partits per dotar d'"estabilitat i fortalesa" el proper Govern basc. El PNB es va imposar a les eleccions amb 29 parlamentaris gràcies als 397.664 vots rebuts, el 37,65%, fet que suposa gairebé 13.000 vots i 3 punts percentuals més que el 2012, malgrat que l'abstenció va sermés gran que fa quatre anys.

Urkullu, rebut al crit de "ari ari ari, Urkullu lehendakari", va assumir la "responsabilitat" de formar el nou Govern basc i va reiterar la seva voluntat d'aconseguir un acord plural per millorar l'autogovern basc i aconseguir una relació de "bilateralitat" amb l'Estat.

El lehendakari va reiterar la seva voluntat d'aconseguir un "acord plural entre diferents" per millorar l'autogovern basc amb un nou pacte amb l'Estat "d'igual a igual, amb bilateralitat i reconeixement nacional". "Més autogovern per tenir més benestar", va assenyalar Urkullu, que va insistir en el "repte compartit" de baixar la taxa d'atur per sota del 10 per cent i consolidar les polítiques socials.

El candidat del PNB va felicitar tots els partits per una "campanya neta i d'idees" i els va convidar a "seguir parlant amb franquesa i diàleg constructiu".

Urkullu es va mostrar "satisfet" pel resultat i per haver rebut la "plena confiança" que va demanar en campanya electoral a la societat basca.

Per la seva banda, Andoni Ortuzar va assegurar que el País Basc ha demostrat que està "per sobre del bloqueig i la confrontació estèril i que dóna suport a una forma de fer que ens diferencia a tots els bascos".

El president del PNB va voler destacar que el País Basc és l'únic lloc de l'entorn europeu en el qual el partit governant "segueix sent recolzat elecció rere elecció", malgrat el "desgast de la crisi i el desgast de la política".

"El lehendakari de tots"

"El País Basc vol seguir sent liderat pel PNB. Ha donat la seva confiança al PNB i, molt especialment, a Iñigo Urkullu, que tornarà a ser el lehendakari de tots", va afirmar. Ortuzar va assenyalar que el seu partit administrarà la victòria "amb humilitat i sentit del deure".

"No és per posar-se medalles al pit, sinó per complir el programa" amb creixement econòmic i de l'ocupació, manteniment de l'Estat del Benestar i amb un "nou nivell d'autogovern que respecti que el nostre futur depèn únicament de la nostra voluntat individual i col·lectiva", va afegir.