Els resultats de gallegues i basques avalen el trànsit de la vacil·lant meteorologia electoral a l'inefable astrologia, que comporta conclusions no avalades per les dades. Per exemple, i si és cert que els votants socialistes retreuen a Sánchez el no a la investidura de Rajoy, per què se'n van a Podem, amb un rebuig més estentori al candidat del PP? Les eleccions de diumenge no avalen la dubtosa hipòtesi que «Espanya sencera» sospira per la renovació de l'inquilí de la Moncloa. Si s'admet novament que Sánchez paga el no a Rajoy, és obligat rematar que Ciutadans paga el sí a Rajoy. Aquí la indignació fluiria en sentit invers, i els exvotants de Rivera li retraurien seu entreguisme oportunista. Amb l'agreujant que els socialistes pateixen un descens de vertigen per la seva negativa, mentre que Ciutadans ratifica el seu entusiasme pel PP amb l'extinció com a partit.

Els que sotmeten la investidura a les eleccions a dues autonomies, han de reclamar el sí de Sánchez i el no de Rivera. En realitat, saben que adoctrinen sense dades. Volen evitar la veritable causa de la caiguda del PSOE, que és una fractura de l'esquerra visible a l'equitatiu repartiment ideològic a Galícia i Euskadi. És clar que això obliga a introduir a l'equació Podem, el partit tabú.

Per afavorir la seva investidura, Rajoy hauria preferit una victòria menys folgada de Feijóo (estimació personal, no avalada pels resultats electorals). El president estatal necessita avui l'autonòmic, i no viceversa. No obstant això, diumenge va tenir un altre guanyador, una mica arraconat. Es diu Urkullu, i concursava pel PNB. Els harúspexs de les eleccions en clau de la posició davant de la investidura ometen que els nacionalistes ?bascos van votar no a Rajoy. En comptes de pagar un preu, i això que històricament han donat suport a la promoció d'Aznar, van rebre un premi electoral. Per tant, el sí a la investidura ha donat perdedors com Ciutadans, en tant que el no ha subministrat vencedors com el PNB. I si només s'haguessin celebrat eleccions a Euskadi, es parlaria avui del desastre de Rajoy i Sánchez. La caiguda del sí i el no.