El primer debat presidencial entre els candidats a la Casa Blanca, la demòcrata Hillary Clinton i el republicà Donald Trump, ha mostrat l'oposició frontal entre tots dos, amb una hora i mitja d'atacs directes sense contemplacions en economia, qüestions racials, política comercial i exterior.

El debat a la Universitat de Hofstra, a Long Island (Nova York) ha complert les expectatives generades i ha mostrat el contrast entre les propostes i les fortes personalitats de Clinton, vestida tota de vermell, i Trump, amb vestit fosc i corbata blau cel.

Des del començament, l'exsecretària d'Estat ha anat directa a l'atac, i el magnat immobiliari ha acceptat el repte amb rèpliques igual de contundents. "Donald (Trump) va ser un dels quals es va aprofitar de la crisi immobiliària", ha dit Clinton a l'inici, i ha recordat que "la pitjor crisi des de la Gran Depressió" es va deure a un sistema impositiu com el qual vol promoure el magnat, centrat a retallar els impostos als més rics.

Per la seva banda, Trump ha retret a la seva rival demòcrata "els seus més de 30 anys en càrrecs públics" i els seus escassos èxits. El republicà ha criticat l'acord de lliure comerç amb el Canadà i Mèxic (TLCAN o NAFTA, en anglès), signat en la dècada de 1990 sota la presidència del marit d'Hillary, Bill Clinton, en qualificar-ho del "més desastrós de la història" i responsable de la fugida "de milers" de llocs de treball d'EUA.

"Hem d'impedir que les empreses deixin els Estats Units", ha afirmat Trump, qui ha reiterat la seva proposta de gravar amb impostos a les companyies que es traslladin des dels Estats Units a altres països, entre les quals ha citat la Xina i Mèxic, i després pretenguin vendre els seus productes en territori nord-americà. La resposta de Clinton, de 68 anys, no ha ofert concessions: "El meu marit va fer bastant bona feina".

En l'àmbit econòmic, el republicà ha insistit en els seus advertiments sobre el perill que estan generant els baixos de tipus d'interès mantinguts per la Reserva Federal (Fed) des de l'esclat de la crisi l'any 2008 per estimular l'economia. "Tenim un bombolla financera gran, grossa i lletja", va subratllar Trump, de 70 anys.

Disturbis racials i armes

A meitat del cara a cara, celebrat sense interrupcions i que s'espera hagi estat el més vist de la història amb més de 100 milions de teleespectadors, la conversa ha derivat cap a les tensions racials i abusos policials que han provocat disturbis en nombroses ciutats del país, com Charlotte, Baltimore o Ferguson.

Trump ha dit que les comunitats afroamericanes urbanes "han estat abandonades pels polítics demòcrates que només parlen però no fan res". "Hi ha dues paraules que Clinton no vol usar, que són llei i ordre", ha remarcat el republicà.

L'aspirant demòcrata, per la seva banda, ha insistit en la necessitat augmentar el control sobre la venda d'armes militars i d'assalt, cosa a la que s'hi oposa el seu rival, i ha reconegut un "racisme estès en el nostre sistema criminal judicial". Ha afirmat, així mateix, que Trump està a favor de l'anomenada estratègia de "detenir i escorcollar" les persones aplicada a Nova York, que els defensors de drets civils han criticat perquè obre la porta a la discriminació racial i que un jutge federal ha considerat "inconstitucional".

Un dels moments més favorables a la demòcrata ha sigut al recordar la polèmica sobre els dubtes mantinguts sense fonament durant anys per part de Trump sobre el certificat de naixement de l'actual president, Barack Obama, a qui el republicà acusava d'haver nascut a Kenya i per tant no poder assumir la Presidència.

Finalment, i no sense reticències, el magnat novaiorquès va admetre fa unes setmanes que Obama havia nascut a Hawaii, encara que durant el debat s'ha atribuït el "crèdit" d'haver-hi assolit que fes pública la seva partida de naixement. "Simplement escoltin el que diu Trump", ha replicat amb sarcasme Clinton.

El debat de la Universitat de Hofstra suposa l'inici de la recta final de la campanya electoral nord-americana, amb les últimes i esgotadores sis setmanes per davant, amb múltiples actes diaris i en els quals hi ha previstes dues noves confrontacions davant les càmeres en Sant Luis (Missouri) i Las Vegas (Nevada).