El president francès, François Hollande, va destacar a Calais, al nord del país, la seva voluntat d'acabar abans de finals d'any amb el campament d'immigrants conegut com la «jungla», encara que va prometre que actuarà «amb humanitat» amb els seus ocupants. En la seva primera visita a aquesta ciutat, a les acaballes del seu mandat de cinc anys, el president socialista es va reunir amb veïns, associacions, comerciants i forces de l'ordre, però va evitar el contacte amb els habitants de la «jungla».

Cinc dies després que anés a Calais l'expresident Nicolas Sarkozy, un dels favorits per ser el candidat de la dreta a les presidencials de la primavera que ve, també Hollande va acudir a aquesta ciutat, el nom de la qual està regularment associat amb el campament d'immigrants.

El discurs del president va ser de fermesa, en afirmar que desmantellaran «completament i definitiva» la «jungla», però es va comprometre a actuar «amb humanitat», en particular amb els candidats a l'asil. «Els que poden optar a l'asil han de ser acollits. Els altres han de ser expulsats als seus països», va afegir el president.

Davant dels que l'acusen de tebior amb aquest cas, Hollande va posar data al tancament de la «jungla», que va dir que estarà desmantellada abans de finals d'any. I, per segellar el compromís, va assegurar que vindrà amb el seu Govern després del tancament del campament, una forma d'aclarir que no deixarà com a herència del seu mandat l'espinós assumpte de Calais.

El president va donar suport així al projecte de l'Executiu de tancar el campament i traslladar els seus ocupants, entre 7.000 i 10.000 persones, segons el Govern i les associacions, a diferents centres provisionals repartits per tot el país.

Actuar amb responsabilitat

Davant de discursos més durs, com el que va mantenir Sarkozy davant els veïns de Calais, Hollande va dir que l'Estat assumeix les seves responsabilitats amb els immigrants, alhora que assumeix els seus compromisos internacionals i amb els drets humans.