El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, i el secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, van mantenir una reunió a Cartagena (Colòmbia) en la qual van ratificar la voluntat mútua de «millorar la relació» bilateral. La trobada va tenir lloc poc després de la cerimònia de la signatura de l'acord de pau entre el Govern de Colòmbia i la guerrilla de les FARC després de 52 anys de conflicte armat en aquest país sud-americà.

«Kerry ha expressat la seva preocupació pels reptes econòmics i polítics que afecten milions de veneçolans i va instar el president Maduro a treballar constructivament amb els líders opositors per afrontar aquests desafiaments», va explicar John Kirby, portaveu del Departament d'Estat, en un comunicat. A la nota, però, Kirby no va detallar si el secretari d'Estat va traslladar a Maduro la posició dels Estats Units sobre el referèndum revocatori a Veneçuela.

La cancellera veneçolana, Delcy Rodríguez, va afirmar, per part seva, al seu compte oficial de Twitter que Maduro i Kerry van mantenir una «reunió respectuosa i d'altura».

La setmana passada, després que el Consell Nacional Electoral (CNE) de Veneçuela anunciés que el referèndum no se celebrarà el 2016, els EUA van afirmar que això «impedeix que els ciutadans veneçolans tinguin l'oportunitat de donar forma al rumb del seu país».

El CNE va considerar la posició dels EUA sobre el revocatori «ofensiva i ingerencista», mentre que Rodríguez la va qualificar d'«intromissió inadmissible».

El president veneçolà també es va reunir amb el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, per parlar la disputa territorial que mantenen Veneçuela i Guaiana pel territori de l'Esequibo. Segons una nota difosa pel Govern veneçolà, Maduro va reiterar a Ban «la importància que contribueixi a la solució del probleme fent una tasca de mediació».