L'expresident del Govern Felipe González va assegurar que se sent «enganyat» i «frustrat» perquè el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, li va dir a finals de juny que s'abstindria en la segona votació de la investidura de Mariano Rajoy per facilitar el govern. «Em sento frustrat, com si m'haguessin enganyat. No tenia cap necessitat. Em diu penso fer aquesta cosa i després fa una altra cosa completament diferent», va manifestar González.

En la reunió mantinguda el passat 29 de juny, tres dies després de les eleccions generals, Sánchez li va comentar que en la primera votació, el PSOE votaria en contra de Rajoy, però no en la segona per evitar el bloqueig. També va traslladar a González que no tenia intenció de formar un govern alternatiu, com pretén fer ara oferint un acord a Podem i Ciutadans.

González va explicar que la posició que li va traslladar Sánchez va ser el que el va portar a escriure un article en el qual es mostrava partidari de l'abstenció. A més de sentir-se «enganyat», l'expresident va destacar que no entén les raons del canvi de postura de Sánchez, «que crea tanta confusió en el partit i molta més al país».

González va assenyalar que des d'aquella reunió, que va ser sol·licitada per Sánchez -«em va trucar perquè va voler», va apuntar-, no ha tornat a parlar amb el secretari general. «No he tornat a seure a parlar amb ell per a res. Hi he intercanviat dos missatges, però no he tornat a parlar amb ell. No sé si ha parlat amb altres dirigents. Si ha canviat de posició, no ho ha explicat a ningú. Deu tenir les seves raons, però no les entenc», va afirmar.

En relació amb la proposta de convocar un congrés i unes primàries, que serà sotmesa a votació en el Comitè Federal del proper dissabte, l'expresident considera que Sánchez hauria de dimitir si el partit fixa una postura i ell no l'acata. «En la cultura del partit, si el Comitè Federal fixa una posició, la que sigui, abstenció, no abstenció, vot en contra o naps o cols, aquesta posició majoritària l'assumeix tothom i si el secretari general no la vol assumir, òbviament ha de dimitir», va defensar González.

Un congrés «absurd»

Segons la seva opinió, és «absurd» que el PSOE celebri un congrés mentre no hi hagi govern i va recordar que aquesta va ser la tesi que va defensar el mateix Sánchez. «Però el que és lògic fa tres mesos ara seria completament il·lògic. El partit no hauria d'estar ficat en problemes interns mentre un país necessita resoldre la formació de govern», va mantenir.

Davant els mals resultats electorals que arrossega el PSOE, González va opinar que «algú haurà d'assumir responsabilitats per anar de derrota en derrota fins a la victòria final». Per a l'expresident, «el fons del problema» és que Sánchez i el seu equip es barallen perquè el PSOE «sigui una mica més gran que Podem» quan l'objectiu és ser «l'alternativa al PP» i «substituir la dreta amb la voluntat i el vot dels ciutadans».

«La nostra lluita no és si hi ha o no sorpasso, com és la baralla dels altres. El nostre projecte és oferir una alternativa a aquesta govern que no li agrada i a mi tampoc», va afegir.

L'expresident va confessar que està «preocupat» per la situació del PSOE i per la falta d'interlocució de Sánchez amb els barons crítics. González va reclamar un debat per treure conclusions de per què es manté «la sagnia de credibilitat i de vots» del PSOE que es tradueix a la llarga en impedir la formació d'un govern.