El vol de Malaysia Airlines MH17 que va ser abatut el 17 de juliol de 2014 a l'est d'Ucraïna va rebre l'impacte d'un míssil del sistema antiaeri Buk que va ser transportat des de Rússia i disparat des de la zona separatista, va explicar la Fiscalia holandesa. Segons l'equip internacional d'investigació penal que intenta aclarir el que va passar, l'arma va ser disparada des d'un camp proper a la localitat de Pervomaysk, a l'est d'Ucraïna, que en aquell moment estava en mans dels rebels prorussos.

Com a conseqüència de l'atac van morir les 298 persones que viatjaven a l'aeronau, de les quals 196 eren holandeses, altres 27 australianes, 44 malàisies i una neozelandesa, entre d'altres nacionalitats. Segons les indagacions de l'Equip de Recerca Conjunt (JIT), que reuneix experts d'Holanda, Austràlia, Bèlgica, Malàisia i Ucraïna, la llançadora del míssil va ser retirada i després tornada a territori rus.

«El míssil va ser disparat des d'un camp obert al poble ucraïnès de Pervomaysk. Es tracta d'un camp agrícola d'uns 500 o 600 metres de grandària. No hi ha dubte d'això», va explicar el director suplent de la Policia de Brabant-Nord, Wilbert Paulissen.

Escoltes telefòniques

Paulissen va explicar que van examinar dues escoltes telefòniques entre dos soldats russos en el moment en què l'avió va ser abatut, a través de les quals van confirmar que es va tractar d'un míssil del sistema Buk i que la instal·lació per a llançar-lo efectivament havia estat entregada.

El cap del Ministeri Públic neerlandès, Fred Westerbeke, va assenyalar per part seva que s'ha identificat un centenar de persones que poden estar involucrades en el llançament o en el transport del sistema de míssils, i va afegir que ara «correspon a un jutge» pronunciar-se. «La següent pregunta que cal fer-se és: Qui és el responsable d'això?», va dir.

La Junta de Seguretat Holandesa (OVH) va concloure l'any passat en una investigació diferent que el Boeing 777 va ser abatut amb un míssil del sistema antiaeri Buk.