El funeral per l'expresident d'Israel Shimon Peres celebrat a Jerusalem va ser l'escenari de nous esforços per apropar els dirigents israelians i palestins, envoltats per l'aclaparadora concentració de líders mundials presents en les exèquies. Noranta delegacions de setanta països van assistir al funeral i homenatge pòstum a un defensor incansable del diàleg de pau com ho va ser Peres, amb el colofó ??del discurs del president dels EUA, Barack Obama, que va aprofitar la seva visita a Jerusalem (l'última que farà en qualitat de mandatari) per instar les parts a reprendre el camí de la pau.

Poc abans es produïa la imatge del dia, l'encaixada de mans -la primera en sis anys- entre el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el president palestí, Abu-Mazen. «Fa molt temps que no ens veiem, molt de temps», li va expressar Abu-Mazen en la seva salutació a Netanyahu, que li va agrair haver assistit al funeral, en la primera vegada que el dirigent palestí va a Jerusalem de manera oficial des de 2010. La dona del primer ministre israelià, Sara, a qui el president palestí va saludar calorosament, va afegir: «L'esperem a casa... Estic esperant».

El primer ministre israelià també va estrènyer la mà del secretari general de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP), Saeb Erakat, que acompanyava Abu-Mazen, i a qui va manifestar: «En nom del nostre poble i d'Israel apreciem molt que hagin vingut», a la qual cosa el negociador palestí va contestar amb un contingut somriure i un concís «gràcies».

En els últims mesos, Netanyahu ha reiterat a Abu-Mazen la seva invitació a mantenir una reunió per rellançar el procés de pau, i en el seu últim discurs a l'ONU, la setmana passada, el va convidar a parlar al Parlament israelià (Knesset). Però els palestins insisteixen que, abans de reprendre les negociacions de pau, ha de cessar l'expansió de colònies jueves i establir-se un calendari ferm per al diàleg.

Iniciatives com la francesa per a un procés diplomàtic amb el suport de la comunitat internacional o la del president rus, Vladímir Putin, per seure tots dos interlocutors en una trobada a Moscou han quedat de moment sense concretar, sense que es vegin en el curt termini resultats fructífers.

Però la comunitat internacional sembla no desistir en la seva obstinació ni desaprofitar l'oportunitat per reconduir el procés a favor d'una solució de dos estats. Tant en els missatges de condol expressats per dirigents mundials com en el discurs d'Obama, van ser nombroses les crides a rescatar la figura o llegat «inacabat» de Peres per impulsar el diàleg de pau, estancat des de fa més de dos anys.

Obama va rememorar el tarannà conciliador de Peres i va dir que «fins i tot davant d'atacs terroristes, malgrat repetides decepcions a la taula de negociació, insistia que, com a éssers humans, els palestins havien de ser vistos com a iguals en dignitat als jueus i, per tant, havien de ser iguals en el seu dret a l'autodeterminació».

A diferència dels líders israelians que van intervenir en la cerimònia i van passar per alt l'assistència d'Abu-Mazen, Obama va agrair en el seu discurs al president palestí seva participació en el sepeli i va dir que la seva presència era «un gest i testimoni de la inacabada tasca de la pau» que Peres tant va defensar.

Noves esperances

El portaveu del Ministeri d'Exteriors israelià, Emanuel Nahsón, va mostrar la seva esperança que la confluència de líders de tot el món ajudi a generar algun tipus de procés. «Tenim aquí una petita reunió de les Nacions Unides. Pot ser que tinguem discussions molt importants o interessants entre líders mundials, tant de bo que serveixi perquè hi hagi converses que serveixin a la causa de la pau», va destacar.

El partit nacionalista palestí Al-Fatah, liderat pel president, atiat per les crítiques internes i del carrer palestins, va justificar la seva participació en el funeral amb l'argument que es tractava de donar «un missatge de pau al món».