La pèrdua d'un escó per part del PNB a favor d'EH Bildu en l'últim recompte efectuat per la Junta Electoral de Biscaia dificultarà la governabilitat al País Basc, encara que no impedirà la reelecció d'Iñigo Urkullu com a lehendakari. Aquest escó en disputa finalment adjudicat a EH Bildu impedeix el PNB arribar a la majoria absoluta al Parlament Basc en una hipotètica suma dels seus diputats als del PSE, el seu soci a les tres diputacions i els ajuntaments de les capitals basques, i només l'aconseguiria al costat de la coalició sobiranista liderada per Arnaldo Otegi o amb Elkarrekin Podem.

El canvi es va prodir en el recompte a la Junta electoral de Biscaia. Primer es van comptar els vots dels biscaïns a l'estranger, que majoritàriament van donar el seu suport al PNB, però posteriorment va analitzar els recursos presentats per incidents o errors en la suma de paperetes en les eleccions de diumenge passat, on es va produir el canvi.

El PNB, que havia aconseguit l'últim escó per Biscaia per vuitanta vots respecte a EH Bildu, va perdre finalment aquest lloc a la cambra basca. Així, el Parlament basc queda conformat per 28 representants del PNB; 18 d'EH Bildu; 11 d'Elkarrekin Podem, i nou de PSE i del PP, amb la majoria absoluta xifrada en 38 dels 75 escons amb què compta la Cambra.

Després de conèixer la nova distribució parlamentària, el PNB va acceptar la pèrdua de l'escó, fet pel qual no recorrerà el recompte, i es va reafirmar «en la necessitat de garantir la governabilitat i l'estabilitat» de les institucions basques.

Per la seva banda, el líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, va assenyalar que, després de guanyar un escó, aquesta coalició «manté» la proposta que va fer en campanya d'arribar a un acord amb el PNB i Podem. Otegi va afirmar que un pacte de govern entre EH Bildu, Podem i el PSE-EE, que ara, amb la nova correlació de forces, arribaria a la majoria absoluta -38 escons- al Parlament Basc, resulta «inviable i impossible».

Ronda de contactes

Tot i que el PNB, que manté aquests dies una ronda preliminar amb les altres quatre formacions per parlar d'un possible govern, no ha expressat encara les seves preferències pels pactes, la suma dels seus escons amb els del PSE es quedaria ara en 37 diputats, a un de la majoria absoluta. No obstant això, aquesta xifra no donarà problemes per a la investidura d'Iñigo Urkullu com a lehendakari, qui en té prou la majoria simple en la segona volta, però sí complica la resta de la legislatura.

La resta de pactes a dos semblen més complicats: EH Bildu, segon, ja s'ha ofert, però el mateix dia de les eleccions Urkullu va dir que no volia «fronts», Podem ja ha dit que serà l'oposició, i la distància entre PNB i PP encara és gran.

Encara que pacti amb el PSE, el PNB necessitarà acords puntuals amb altres partits per aprovar els pressupostos i altres lleis, el que ja va fer la passada legislatura en pactar unes lleis amb EH Bildu i altres amb els socialistes.

Amb aquests resultats, romandrà al Parlament basc Leire Pinedo, que ja era diputada en la passada legislatura i que ocupava el cinquè lloc en la candidatura biscaïna d'EH Bildu. Pinedo ocuparà el lloc que inicialment corresponia a Mikel Arruabarrena, número 12 a la candidatura del PNB per Biscaia i que ara queda fora.