El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va avançar que no seguirà al capdavant del partit si el Comitè Federal decideix abstenir-se perquè governi Mariano Rajoy, en assegurar que no podria administrar una decisió que no comparteix. «Si el Comitè Federal demà (avui per al lect0r) decidís canviar la seva posició i passar a l'abstenció, òbviament jo no podria administrar una decisió que no comparteixo. Si alguna cosa em van ensenyar els meus pares és que l'únic que tinc i l'única cosa que he de preservar és la meva paraula i són les meves conviccions», va assegurar.

En la seva primera compareixença pública després de la dimissió de 17 membres de l'Executiva Federal que ha sumit el PSOE en una crisi sense precedents, Sánchez va defensar el «full de ruta» que va decidir el Comitè Federal per oposar-se a una investidura del líder del PP, Mariano Rajoy. Va assegurar que «mai» ha «cregut» que els companys que han defensat que el PSOE faciliti la governabilitat estiguin «més a prop de la dreta», però va advertir de les «conseqüències» que tindria una abstenció i l'error que suposaria per a milions de votants dels socialistes. «L'abstenció obriria la legislatura del xantatge i el PSOE no podria bloquejar els pressupostos de l'Estat o les lleis més importants que presentés el Govern de Rajoy», va afegir el líder socialista.

Sánchez va anunciar que demanarà que el Comitè Federal decideixi avui si crea una gestora que s'inclini per una abstenció al PP o manté la seva proposta que hi hagi un congrés ja, que es reafirmi el no a Rajoy i que s'intenti formar un govern alternatiu «de canvi i transversal». Va demanar «altura de mires i serenitat» perquè la reunió del màxim òrgan del partit «no sigui un debat interminable sobre reglaments», sinó que el que decideixi «sense més dilació» és quin rumb adopta el partit.

Segons Sánchez, la reunió d'avui suposa «un debat decisiu», de manera que no pot ser una discussió reglamentària, sinó política. «Aquesta i no altra és la qüestió de fons. Aquest és l'autèntic debat i espero que puguem entre tots aclarir-lo», va confiar.

Ordre del dia

L'ordre del dia del Comitè Federal extraordinari d'avui té dos punts: donar compte de les 17 dimissions en l'Executiva Federal i debatre la proposta de Sánchez que hi hagi primàries a l'octubre i un congrés al novembre per designar la nova direcció. Ferraz va aclarir que tot i que Sánchez va reclamar concretar si el PSOE s'ha d'abstenir o no davant Rajoy, això no suposa alterar l'ordre del dia de la reunió, sinó «centrar el debat», van informar fonts de la direcció.

La postura de Sánchez ?contras?ta amb la dels crítics, que volen que el Comitè Federal debati el nomenament d'una gestora que prengui les regnes del partit perquè considera que l'Executiva està dissolta i Sánchez ja no és secretari general. Els detractors també volen que s'aprovi la convocatòria d'un congrés extraordinari, però no ja, sinó després que es formi govern.

Els tres membres crítics de la Comissió d'Ètica i Garanties del PSOE van emetre un dictamen en què resolen que, un cop que ha quedat dissolta l'Executiva Federal per la dimissió de la meitat dels seus vocals, el partit ha de designar una gestora perquè assu?meixi la direcció. En l'escrit es considera que, «sense cap mena de dubtes», els estatuts del PSOE permeten que el Comitè Federal nomeni una gestora «atribuint-li les funcions que consideri necessàries» i un termini per desenvolupar-les. L'Executiva de Pedro Sánchez no dóna validesa a aquest dictamen perquè la reunió de la Comissió d'Ètica i Garanties no ha estat convocada formalment, en al·legar que només pot fer-ho la presidenta de l'òrgan i no els seus altres membres.