El PSOE manté obert un debat intern sobre la conveniència de demanar o no algunes condicions al Partit Popular a canvi de donar una abstenció a Mariano Rajoy per facilitar la seva investidura i evitar les terceres eleccions generals al desembre. El president de la gestora socialista, Javier Fernández, ha mantingut durant els darrers dies diversos contactes amb Rajoy, encara que no ha revelat si una eventual abstenció per la investidura vindria acompanyada d'algunes mesures socials i econòmiques defensades pels socialistes.

En diverses reunions internes a la seu de Ferraz, els socialistes s'han estat plantejant si seria adequat que els populars es comprometessin a acceptar diverses propostes del PSOE per tal que la reelecció de Rajoy no fos gratuïta.

Aquestes propostes consistirien en algunes de les mesures que els socialistes proposaven als programes electorals en les dues últimes eleccions generals. Una d'elles seria l'ingrés mínim vital, una prestació social destinada a ajudar 700.000 llars que compten amb pocs ingressos. Una de les altres iniciatives seria establir un pla de xoc per combatre l'atur de llarga durada, especialment de les persones majors de 52 anys.

No obstant això, hi ha postures discrepants en el context del PSOE sobre si s'hauria d'esgarrapar alguna mesura o no al govern del PP per l'efecte que podria tenir. Segons fonts socialistes, pactar alguns compromisos amb els populars podria condicionar la tasca d'oposició del PSOE una vegada Rajoy ja fos investit. En canvi, donar una abstenció sense contraprestacions permetria als socialistes "tenir les mans lliures" per fer una oposició exigent que permetés, amb el suport d'altres partits, revocar algunes de les lleis més controvertides aprovades pel govern del PP en els últims quatre anys de mandat.

El sector que defensa el pacte de condicions a canvi de l'abstenció argumenta que d'aquesta manera s'aconseguirien algunes mesures socials que el govern podria incloure de manera imminent en els pressupostos del proper any. Seria el cas de l'ingrés mínim vital, ja que en suposar un increment de la despesa, no seria possible encabir-lo més endavant en els comptes del 2017, pel que seria necessari reflectir-lo per avançat abans de final d'any.

Comitè federal decisiu

Demà dimarts, la gestora del PSOE té previst convocar pel proper diumenge 23 el comitè federal en el qual ha de decidir si facilita la investidura de Rajoy. Per tant, es compta amb poc marge de temps si finalment s'opta per buscar una abstenció amb condicions. A favor d'aquesta via s'ha manifestat l'exministre José Blanco. En canvi, el nou portaveu socialista al Parlament Europeu, Ramón Jáuregui, creu que ja només és possible una abstenció tècnica a canvi de res, perquè la negociació s'hauria d'haver plantejat amb els populars just després de les eleccions del 26 de juny.