Diversos moviments sísmics d'una magnitud de fins a 4,2 en l'escala Richter van afectar durant la matinada d'ahir la zona del centre d'Itàlia que diumenge va patir un terratrèmol de 6,5 graus, el més potent registrat al país des de 1980. El moviment de més intensitat es va viure a Perugia, segons l'Institut Italià de Sismologia i Vulcanologia, que va registrar nombroses rèpliques de menor intensitat. Rieti, Macerata i Ascoli Piceno van ser els llocs on es van detectar la majoria de les petites rèpliques, que van ocórrer mentre desenes de milers de persones romanen a les regions de l'Úmbria i les Marques fora de casa seva.

Es calcula que unes quaranta mil persones van ser evacuades de les seves cases bé perquè van resultar destruïdes o per raons de precaució, i traslladades a campaments habilitats a la zona i a establiments hostalers de la veïna costa de l'Adriàtic o altres instal·lacions. Amb la primera llum del dia es van reprendre els treballs destinats a facilitar la viabilitat de la regió colpejada pel sisme i per atendre els milers de persones que s'han quedat sense casa.

El Consell de Ministres d'Itàlia va aprovar enviar més policies, carrabiners i equips d'emergència a les zones afectades pels recents sismes amb l'objectiu de gestionar «la greu situació» en què es troba el país. A més, en les pròximes hores el Govern aprovarà un decret llei amb noves partides econòmiques per afrontar la situació, va explicar el primer ministre, Matteo Renzi, en una compareixença després de la reunió extraordinària del Consell de Ministres.

Renzi va assenyalar que Itàlia es troba en una «greu situació» després que diversos sismes hagin destruït nombrosos edificis de diferents localitats de les regions de l'Úmbria i les Marques.

Va admetre que en aquests moments el país pateix una «ferida profunda» i va afegir que l'executiu es veu obligat a fer una «intervenció extraordinària» per poder restablir la normalitat. Una normalitat que trigarà mesos a tornar, va avisar, perquè es requereix temps per reedificar i adequar les localitats afectades.