El líder del grup gihadista Estat Islàmic (EI) i autoproclamat califa, Abu Bakr al-Bagdadi, va instar els seus combatents a no abandonar el front de batalla del seu bastió iraquià de Mossul, en un missatge desafiant però amb aires derrotistes. «No fugiu, ja que aquesta guerra és global. La gran gihad (guerra santa) només augmenta la nostra fe ferma i estem convençuts que això és el preludi de la victòria», va dir Al-Bagdadi en un intent d'infondre ànim als membres de l'organització.

Aquest missatge és el primer del líder gihadista des que va començar el passat 17 d'octubre l'ofensiva militar contra Mossul. De fet, Al-Bagdadi no difonia un àudio en els fòrums gihadistes des de fa gairebé un any i en diverses ocasions se'l va donar per mort o ferit, encara que es creu que roman a Mossul, la capital de Nínive i la segona ciutat de l'Iraq.

Als seus acòlits, el «califa» va assegurar que «conservar el territori amb honor és mil vegades més fàcil que retirar-se en la vergonya», alhora que els va instar a obeir les ordres dels seus «emirs». «Compte amb ser febles en la gihad contra l'enemic», va advertir a les seves hosts, unes paraules que semblen arribar en resposta als casos de fugida i rendició.

Les forces iraquianes es van fer amb el control dels barris de Kukyeli i Al Qudis, a l'est de Mossul, i van aturar els seus avenços a la capital de l'EI per a consolidar i reorganitzar les seves posicions. Després de la presa d'aquests dos districtes, les tropes iraquianes es van instal·lar a les portes del barri d'Al Karama.