Soraya Sáenz de Santamaría es mantindrà com l´única vicepresidenta del nou Govern de Mariano Rajoy, que li ha lliurat també les competències en matèria d´administració territorial encara que la relleva com a portaveu, i ha nomenat María Dolores de Cospedal entre les sis noves cares del Gabinet. Rajoy va donar a conèixer la composició i estructura del nou Executiu mitjançant un comunicat difós pel Ministeri de la Presidència després de la reunió que va mantenir amb el Rei al Palau de la Zarzuela per comunicar-li les persones que formaran part a partir d´ara en el Consell de Ministres. Es tracta d´un Govern que compta amb el mateix nombre de persones, 13, que tenia el que va nomenar a finals de 2011 i del que desapareixen Jose Manuel García Margallo, Jorge Fernández i Pedro Morenés.

El president del Govern ha decidit que Sáenz de Santamaría conservi el seu poder com a vicepresidenta i ministra de la Presidència, que inclou el control del Centre Nacional d´Intel·ligència (CNI), i li ha atorgat a més el comandament en matèria d´administració territorial.

Per tant, Sáenz de Santamaría tindrà com un dels seus principals reptes les relacions amb les comunitats autònomes i, en particular, la del Govern amb Catalunya enmig de les aspiracions independentistes abanderades pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Una complicada tasca davant la qual Rajoy l´ha descarregat de la responsabilitat de portaveu, càrrec que a partir d´ara exercirà qui es manté com a titular d´Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo.

Les sis noves cares al nou Govern seran les de María Dolores de Cospedal (Defensa), Alfonso Dastis (Exteriors i Cooperació) Juan Ignacio Zoido (Interior), la catalana Dolors Montserrat (Sanitat, Serveis Socials i Igualtat), Álvaro Nadal (Energia, Turisme i Agenda Digital) i, finalment, Íñigo de la Serna (Foment).

Es donava com a segura l´entrada de Cospedal al Govern i finalment ho farà a Defensa (on relleva Pedro Morenés) i compatibilitzant de moment aquest càrrec amb el de secretària general del Partit Popular.

A l´àrea econòmica, Rajoy no ha creat una vicepresidència, però ha fet un reajustament en el qual manté el principal repartiment de competències entre Luis de Guindos (que serà ministre d´Economia, Indústria i Competitivitat) i Cristóbal Montoro (que ostentarà el càrrec de ministre d´Hisenda i Funció Pública).

Rafael Catalá ha confirmat els pronòstics que el mantenien en el Govern i retindrà la cartera de Justícia amb la qual es va fer en el primer mandat de Rajoy en substitució d´Alberto Ruiz Gallardón.

També al capdavant del mateix ministeri que en els últims anys hi haurà Fátima Báñez, una més del nodrit grup de «sorayistes» presents en el nou Govern i que ha estat la responsable del departament de Treball i Seguretat Social.

Rajoy ha decidit premiar igualment amb un ministeri dos representants del seu partit que han tingut càrrecs d´alcalde en els seus respectius municipis: Zoido ho va ser a Sevilla fins que en les eleccions municipals de 2015 un pacte d´esquerres li va prendre el càrrec de primer edil, i De la Serna, que haurà de deixar l´alcaldia de Santander.

El president ha anat madurant la composició del seu Govern des que va ser investit dissabte passat i dimecres ja el tenia pràcticament ultimat, segons fonts de l´Executiu. En el nou Govern, Rajoy ha situat tres integrants de l´equip negociador del Partit Popular amb Ciutadans: Báñez, Montserrat i Nadal.

Cinc dels tretze membres del Gabinet són dones i vuit homes, mentre que sis són alts funcionaris de l´Estat, quatre són economistes, dos enginyers, un magistrat i una advocada. Hi ha hagut un lleuger rejoveniment respecte al Gabinet que va triar Rajoy el 2011. En aquella ocasió, sis dels seus tretze ministres tenien més de 60 anys i la mitjana d´edat era de 55,5, mentre que ara la sortida de tres dels més longeus (Margallo, Fernandez i Morenés) i l´entrada d´altres més joves ha rebaixat aquesta mitjana fins als 52 anys.

Avui, tots els integrants del Govern de Rajoy juraran el seu càrrec davant el Rei al Palau de la Zarzuela i tot seguit es desplaçaran a la Moncloa per mantenir la primera reunió del Consell de Ministres. Serà una primera presa de contacte en la qual no s´esperen decisions importants i en la qual, com a molt, podria haver-hi algun nomenament.

El gruix de nomenaments i les primeres iniciatives de rellevància s´aprovaran en la reunió del Consell de Ministres del proper divendres, 11 de novembre. Després de la primera cita d´avui a la Moncloa, en els diversos ministeris en els quals hi ha hagut relleu es durà a terme el tradicional intercanvi de carteres entre el titular sortint i l´entrant.

Els 4 més fidels

Quatre dels tretze ministres nomenats pel president del Govern han estat al Govern des de 2011, quan el líder del PP va formar el seu primer Executiu. Es tracta de Fátima Báñez, Cristóbal Montoro, Luis de Guindos i Soraya Sáenz de Santamaría, és a dir, quatre ministres que han romàs al costat de Rajoy des del primer minut en què es va estrenar com a cap de l´Executiu.

Tres d´ells (Báñez, Montoro i De Guindos) han estat sempre vinculats a àrees econòmiques, mentre que Sáenz de Santamaría ha mantingut des de 2011 la Vicepresidència, a la qual se li ha atribuït en aquesta legislatura la relació amb les autonomies després de perdre la funció de portaveu de l´executiu.

D´altra banda, Báñez serà una de les ministres que més temps romandrà al capdavant de Treball, una de les carteres més complexes, ja que han estat pocs els que han aguantat quatre anys i menys encara els que han aconseguit repetir legislatura.