La missió d'observació electoral de l'Organització d'Estats Americans (OEA) a Estats Units no ha detectat cap evidència de frau electoral a les eleccions que aquest país celebra el 8 de novembre, però sí "debilitats" del sistema.

"No hem tingut cap evidència que faci pensar que alguna cosa pugui alterar els resultats electorals com per canviar la decisió sobirana dels electors", va dir el cap de la missió i expresidenta de Costa Rica (2010-2014), Laura Chinchilla. La primera missió de l'OEA a Estats Units en els seus 54 anys d'observació electoral a la regió coincideix amb unes eleccions atípiques i molt tenses en què el candidat republicà, Donald Trump, ha denunciat que el sistema està "manegat" i ha deixat a l'aire si acceptarà el resultat. "Poden haver-hi problemes, errors, que es cometin, però parlar de frau a escala nacional capaç de canviar els resultats dels votants és molt poc probable que passi", considera Chinchilla. "La mateixa naturalesa descentralitzada del procés ho fa pràcticament impossible. Caldria posar massa actors amb molts sistemes d'operació i treball diferents a complotar i això de veritat és molt poc probable d'acord a aquest sistema", afegeix.

L'equip sí que ha detectat "debilitats del sistema, com els té qualsevol per més evolucionat que sigui" però considera, a falta del seu informe final després de la votació que "no surten del patró de comportament que ha tingut l'organització electoral anteriorment als Estats Units i que facin presumir d'un frau electoral". Les debilitats i queixes recollides són "l'enduriment dels requisits per al registre de vots, major rigor per demanar el tipus d'identificació en alguns llocs, i queixes d'estats que han obert menys taules que altres anys.