Cent països de tot el món han ratificat ja l'Acord de París contra el canvi climàtic, abans que avui s'inauguri a la ciutat marroquina de Marràqueix la cimera climàtica de l'ONU, COP22. La secretària executiva de la Convenció Marc de l'ONU sobre el Canvi Climàtic, Patricia Espinosa, remarcava ahir que cent països en total han ratificat ja aquest conveni internacional, i afegia que altres s'hi sumaran pròximament. La diplomàtica mexicana es va congratular de la ràpida entrada en vigor d'aquest tractat internacional, quan han passat menys d'onze mesos des de la seva adopció el 12 de desembre del 2015. Per fer-se efectiu, l'Acord de París necessitava ser ratificat per almenys 55 països responsables del 55% de les emissions mundials de gasos d'efecte hivernacle, una meta que es va assolir el passat 5 d'octubre.

Espinosa va afegir que s'espera un "gran treball" a la cimera climàtica de Marràqueix, que tindrà lloc entre avui i demà, ja que acollirà per primera vegada la reunió d'alt nivell dels membres que van ratificar aquest tractat. Aquesta cimera constitueix, segons la diplomàtica mexicana, una oportunitat perquè els països desenvolupats presentin un full de ruta per mobilitzar els 100.000 milions de dòlars anuals destinats a finançar projectes sostenibles en els països en vies de desenvolupament.

El president de la COP22, el marroquí Salahedin Mezuar, sosté que aquesta cimera constitueix "un punt d'inflexió" en la dinàmica de l'acció a favor del clima, i el seu objectiu és canviar els paradigmes de desenvolupament mundials cap a una economia baixa en carboni. "Els països insulars i els més vulnerables al canvi climàtic el que esperen d'aquesta cimera és l'acció i que els països confirmin els seus compromisos", deia.