La policia francesa va detenir ahir, en col·laboració amb la ?Guàrdia Civil, el líder de l'organització terrorista ETA, Mikel Irastorza, i la parella formada per un espanyol i una francesa que l'acollia a casa seva, a la localitat d'Ascain, als Pirineus Atlàntics, al sud de França. Amb l'operació Nerín ETA queda escapçada i l'organització amb prou feines comptaria amb cinc membres alliberats a les seves files després dels successius cops assestats per les forces de seguretat, que han deixat la banda sense capacitat operativa.

El Ministeri de l'Interior, on ahir tot just aterrava el nou màxim responsable, Juan Ignacio Zoido, qualifica la detenció d'Irastorza de "cop dur" a les estructures d'ETA, ja que comporta "la pèrdua de lideratge dins de l'organització terrorista i l'eliminació de la seva estructura directiva encarregada de la gestió de l'arsenal armamentístic i explosiu que encara té en el seu poder l'organització terrorista".

El nou ministre, en una breu compareixença a Alcalá de Guadaira (Sevilla) prèvia a un acte polític del PP, assenyalava que aquesta operació ha estat la "resposta" de la Guàrdia Civil als "canvis" en la cúpula de la banda terrorista, davant els quals els responsables del cos han estat "atents". "En el moment en què ells (els etarres) han mogut algunes persones perquè ocupessin el lideratge, se'ls ha donat la resposta que sempre han de donar els cossos i forces de seguretat de l'Estat", va declarar Zoido, que ressaltava també que la participació de la Guàrdia Civil en la detenció d'Irastorza ha estat "decisiva, importantíssima i vital". Les detencions es van produir arran d'una recerca preliminar oberta ahir per la Fiscalia antiterrorista de París per "associació de malfactors amb finalitats terroristes".

A més del dirigent etarra, van ser arrestats, a primer hora del matí d'ahir, per presumpta col·laboració amb l'organització terrorista, una parella formada per un espanyol de 59 anys i per una francesa de 56, van informar fonts de la lluita antiterrorista i judicials. El detingut, van precisar les mateixes fonts, nascut el gener de 1957, respon al nom de Xabier Arin, mentre que la seva esposa francesa, nascuda a l'agost de 1960, es diu Denise Arin.

Mikel Irastorza Artola, de 41 anys i nascut a Sant Sebastià, ?exercia la màxima responsabilitat de l'organització terrorista ETA des de direcció de l'"aparell polític", des d'on comandava les activitats de la banda i des d'on liderava l'estructura de l'organització.

Ocupava aquesta responsabilitat des de feia més d'un any arran de la detenció de David Pla i Iratxe Sorzábal, el 22 de setembre de 2015, en una altra operació conjunta de la Direcció general de Seguretat Interior (DGSI) francesa i de la Guàrdia Civil, batejada en el seu moment amb el nom de "Pardines".

D'EKIN a dalt de tot

Abans, Irastorza va ser responsable nacional d'EKIN, l'estructura que va utilitzar ETA com a instrument per aplicar l'estratègia política i militar i per exercir la direcció política i la instrumentalització del complex organitzatiu. Irastorza es trobava en parador desconegut des de l'any 2008; a partir de llavors, ha exercit diverses responsabilitats al si de la banda, abans d'assumir-ne la màxima responsabilitat directiva.

Recorda Interior, en aquest context, que ETA, després d'anunciar el 20 d'octubre de 2011 el "cessament definitiu de la seva activitat armada", va iniciar un procés de reestructuració dels seus "aparells", anunciat públicament el 20 de juliol de 2014.

Aquesta reestructuració tenia en compte el desmantellament del seu entramat "logístic i militar", la creació d'una nova branca "tècnica i logística" encarregada del segellat dels seus dipòsits d'armes i el reforçament del seu "aparell polític", tot això sense suprimir les estructures necessàries per al seu funcionament intern. En aquest context, Irastorza exercia la màxima responsabilitat de l'organització terrorista i dictava les directrius que havien de ser seguides per totes les estructures que la componien.

Els tres arrestats van ser traslladats a les dependències de la Policia Judicial a la ciutat de Baiona i ahir estava previst que passessin a disposició judicial. Fonts de la lluita antiterrorista van indicar que encara no es pot saber si es van localitzar armes durant l'operació, ja que "la investigació acaba de començar i segueix oberta", de manera que no es descarten tampoc noves detencions.

Un dels últims cops policials a la banda terrorista va ser la recent troballa en un bosc al nord de París d'un zulo amb 145 armes que, segons la Guàrdia Civil, perta?nyien a l'organització. L'operació Nerín, que ha reportat la setena detenció d'un dirigent etarra des de l'anunci del cessament de la violència, s'emmarca dins de les indagacions que duu a terme la ?Guàrdia Civil sobre les estructures clandestines de l'organització terrorista, a fi i efecte de desmantellar la banda definitivament.