Amb prou feines fa quatre anys, Pennsilvània era considerat un dels estats incondicionals dels demòcrates, part del cinturó de seguretat contra els republicans, però la irrupció de Donald Trump l'ha convertit en camp de batalla electoral i portat al terreny de la disputa. Pennsilvània ha votat pels demòcrates en les últimes sis eleccions presidencials nord-americanes i Hillary Clinton, la candidata demòcrata, encara compta amb avantatge si s'ha de jutjar per les enquestes, que la situen dos punts i mig per davant de Trump. No obstant això, el republicà ha aconseguit aglutinar el vot rural i de les zones siderúrgiques i mineres de l'oest de l'estat, al voltant de Pittsburgh, la qual cosa ha permès impulsar les possibilitats d'una victòria republicana fins fa poc impensable.

El fet que Pennsilvània sigui un dels estats de l'est dels Estats Units que aporten més vots electorals (20), solament superats pels 29 de Nova York i Florida, agrega influència a qui sigui el vencedor. Per això, no és casualitat que Clinton hagi escollit Filadèlfia, la principal ciutat de l'estat, com a escenari del gran acte de tancament de campanya, acompanyada pels pesos pesats del partit demòcrata, com el president Barack Obama i la primera dama, Michelle, així com el l'espòs de Hillary l'expresident Bill Clinton. Durant tota la campanya ha estat una de les parades recurrents de Hillary, conscient de la importància vital de mantenir de blau demòcrata l'estat en el mapa electoral.

També Trump ha viatjat de manera reiterada a Pennsilvània, i els recorreguts per les carreteres del seu interior revelen la passió que desperta el republicà i la invisibilitat de Clinton. No obstant això, al magnat novaiorquès se li resisteixen els grans caladors de l'estat, Filadèlfia, que aglutina gairebé un milió de vots, i els suburbis que envolten les grans ciutats. És, precisament, en un d'ells, Berwyn, on va enviar a la seva esposa, Melania Trump, dijous passat per tractar de suavitzar la seva imatge entre les dones blanques urbanes, un segment demogràfic que sembla donar-li l'esquena en les enquestes. Un sondeig de la Quinnipac University xifrava en 20 punts l'avantatge de Clinton sobre Trump entre les dones.

Dotty Lisa, una mestra jubilada de 61 anys, que va caminar 45 minuts al costat d'una amiga per veure Melania Trump a Berwyn, als afores de Filadèlfia, va expressar la seva discrepància davant aquesta interpretació, encara que va reconèixer: «És difícil per a un republicà guanyar Pennsilvània, encara que ho espero». «Els mitjans estan del costat de Clinton. No em crec les enquestes al cent per cent, són solament una estimació», apunta Lisa. En el mateix acte, Mickie Dibella, de 61 anys, sosté una pancarta en la qual es llegeix «Dones per Trump»: «Donald Trump no és un republicà ni un demòcrata. Està amb la gent. I això és el que volem», va subratllar Dibella. Precisament, Trump no s'ha cansat de recordar els seus anys universitaris com a estudiant de la Wharton School of Business, pertanyent a la Universitat de Pennsilvània a Filadèlfia, i el fet que la majoria dels seus fills cursessin els seus estudis universitaris a l'estat. Durant el cap de setmana, l'aspirant republicà ha tingut dos actes a Pennsilvània, a Hershey (prop de la capital, Harrisburg) i a Moons Township (als afores de Pittsburgh), i per a l'última jornada va colar un nou míting a Scranton, al nord-est.