El primer ministre d'Hongria, Viktor Orban, va fracassar en el seu intent de prohibir per llei constitucional l'arribada de refugiats al país sense l'autoritat explícita del Parlament, però va deixar una porta oberta a un nou intent d'aconseguir-ho amb el suport de l'extrema dreta. L'esmena constitucional proposada per Orban, i dirigida contra el reglament comunitari de reubicació de refugiats entre tots els socis de la Unió Europea (UE) mitjançant quotes, no va aconseguir els dos terços dels vots del Parlament necessaris per modificar la Carta Magna: li van faltar només 2 «sís». A favor van votar els 131 diputats del governant partit Fidesz del primer ministre, tres legisladors independents es van pronunciar en contra i la resta (65) es va abstenir.

Orban ha centrat gran part de la seva política en el seu rebuig categòric al sistema de reubicació de refugiats pactat fa més d'un any per la UE, i es nega a donar-se per vençut malgrat el rebuig parlamentari i de la invalidesa, per falta de participació, del referèndum sobre el mateix tema el 2 d'octubre. «La reunió de la presidència del Fidesz decidirà si es presenta de nou l'esmena», va dir el primer ministre després de la sessió parlamentària.

En un segon intent, segons els observadors, el Fidesz podria obtenir el suport del partit d'ultradreta Jobbik si accedeix a l'exigència d'aquest d'eliminar els permisos de residència que dóna el Govern als estrangers no comunitaris que compren 250.000 euros en uns bons especials de l'Estat hongarès. El Govern havia assegurat que no cediria davant tal «xantatge» de la ultradreta, però el líder del Jobbik, Gábor Vona, va reiterar la disposició del seu partit «a votar a favor de l'esmena 24 hores després de l'eliminació» d'aquests permisos de residència.