Després de conèixer els resultats de les eleccions dels EUA, un dels principals dubtes que es fa el món és saber com actuarà el vencedor. Veurem un Donald Trump més moderat i «presidencial»? O aquell que vol construir murs a la frontera mexicana, nega el canvi climàtic i vol expulsar els immigrants sense papers? El gironí Joan Ricart-Huguet està fent el doctorat al departament de Polítiques de la universitat de Princeton i ha viscut molt de prop la campanya presidencial del país nord-americà. Assegura que «Mai fins ara un candidat a la Casa Blanca havia donat tant pocs detalls de com serien les seves política polítques públiques. Trump ha basat la seva campanya a dir A en un lloc i no A en un altre, s'ha contradit expressament davant de públics diferents. Realment és una incògnita saber com actuarà».

Tanmateix, Ricart-Huguet planteja dos escenaris. El primer és l'optimista. «Trump podria iniciar el seu mandat moderant el seu discurs. Hem de recordar que tradicionalment estava situat en posicions més properes als demòcrates. Fins i tot podria fer polítiques menys conservadores que altres membres del seu partit».

El segon escenari és el pessimista: «Si governa el Trump de la campanya i posa en pràctica el seu discurs xenòfob, racista i masclista, podrien escalar els conflictes racials als Estats Units i fins i tot amb altres potències com la Xina. I si posa en pràctica el seu discurs de rebaixar impostos i a la vegada incrementar la despesa pública, l'economia americana podria entrar en crisi i podria precipitar la fi de l'imperi econòmic i militar nord-americà».

Ricart-Huguet matisa però que l'ascens de Trump és un símptoma de problemes més profunds. «La meitat de la població nord-america ha vist com les seves condicions de vida, sobretot els seus salaris, no han millorat en els últims 30 anys, i en molts casos han empitjorat. Trump ha sabut fer arribar el seu missatge populista entre aquest gran sector de la població».

En aquest sentit, considera que cal entendre que la victòria de Trump no només es la victòria de l'amèrica rural i profunda sinó també la de l'Amèrica industrial a Detroit, Pittsburgh i altres ciutats que eren molts potents econòmicament fa 50 anys.

Durant la campanya presidencial, molts membres del mateix sector republicà van retirar el suport al magnat. Ara però, el partit Republicà controla tant el Senat com el Congrés dels EUA. Tindrà Trump uns companys hostils?"La gran majoria de congressistes i senadors no faran oposició a Trump, ja que podrien perdre part del seu electorat". La victòria de Trump ha estat decisiva i prou suficient com per descartar qualsevol oposició inicial», conclou Ricart-Huguet.

Catalanoamericanes

Joan Ricart-Huguet no va ser l'únic gironí que va viure la nit electoral als EUA. La blanenca Esther Ortega treballa com a enginyera informàtica a Silicon Valley, i ahir es va mostrar «incrèdula» i «decebuda» pels resultats. «Decepció perquè sóc dona i minoria. Perquè el meu grup d'amics està format per mexicans, filipins, cambodjans, peruans... Tots nosaltres no som benvinguts en el país que Trump descriu».

Per la seva banda, Mònica Sánchez, de Palafrugell fa dos anys que viu a Florida amb el seu marit nord-americà. La seva reacció va ser d'indignació. «Hi ha gent molt enfadada. La majoria de vots cap a Trump han estat de blancs sense estudis, rednecks els anomenen aquí». Ara bé, remarca que «hi havia coses de Hillary Clinton que no agradaven. Si hi hagués hagut un bon candidat, estic segura que aquest home no hauria guanyat», conclou.