Ricard Gil és doctor i professor associat a la universitat Johns Hopkins de Baltimore. Explica que va viure amb molt de neguit la passada nit electoral. A mesura que avançava la nit i els resultats decantaven la balança en favor de Trump, el neguit es va anar convertint en abatiment.

«Els analistes de la CNN no volien admetre l'inevitable. Veure'ls parlar entre ells intentant convèncer-ses els uns als altres que encara era possible era el primer senyal d'una derrota que arribava».

Gil, que té ciutadania nord-americana i ahir va votar, recorda que ahir la gent va anar a treballar amb el cap baix, i va augurar canvis a partir d'ara. «Els meus amics a Califòrnia admeten que la vida canviarà per a tothom que tenim fills i estem aparellats amb gent d'altres races (la meva dona és xinesa)». Gil creu que la victòria de Trump és sorprenent però sí que es pot explicar. «La majoria silenciosa que mai vota, mai s'implica ha sortit a votar. Vivim en un moment molt dur on la gent busca raons de la seva sort, i en Trump ha sabut arribar a la gent que buscava una resposta que els lliurava de tota culpa. Ha sortit guanyador perquè s'ha presentat com la solució dels problemes de molta gent que fa temps que ningú escolta».

En aquesta línia, descarta que la gent hagi votat Trump «pel seu caràcter misogin, racista i intimidador». Sobre el futur que espera als Estats Units i al món, Gil ho veu com la gran incògnita. «La impressió general és que Trump (i el partit republica) buscarà desfer les polítiques domestiques i internacionals de l'administració Obama. Això aquí als EUA vol dir penalitzar l'abortament, unions del mateix sexe, despesa sanitària, i progressió social per la dona i les minories».

Època de canvis

I afegeix: «A l'estranger, fa encara més por. Podríem estar a propt de canvis a l'Orient Mitjà, aixecar sancions a Rússia, reduir la presència de l'exèrcit a l'Àsia, renegociar tractats de lliure comerc i de protecció del medi ambient. Ara per ara, polítiques més de curt termini que no pas de llarg termini».

I a Catalunya? «Si mai pensàvem tenir cap mena de suport d'un govern americà, aixo no succeirà en els propers 8 anys. A Espanya i a Europa? Entrar en el mercat america serà mes dur i un canvi de política a l'OTAN afectarà com ens protegim d'amenaces exteriors».