10 de novembre de 2016
10.11.2016

«Estem veient que es pot mentir, ser misogin, racista i homòfob i no passa res»

Katrina Grove, nord-americana resident a Girona, creu que la victòria de Trump ha suposat la pèrdua «dels nostres ideals» perquè té uns valors i comportaments que no són els que «hem defensat tota la vida» i «ensenyat als nostres nens»

10.11.2016 | 09:48
La nord-americana de Califòrnia i resident a Girona, Katrina Grove

La victòria inesperada del republicà Donald Trump ha deixat descol·locat mig món però, sobretot, els mateixos nord-americans, els que viuen al país i els emigrants a l'estranger. Aquest últim és el cas de Katrina Grove, una comptable resident a Girona des de fa 10 anys i que, en una conversa telefònica, admet sentir una «tristesa profunda i fosca».

Originària de San Diego, a l'estat de Califòrnia (on ha guanyat la demòcrata Hillary Clinton), Grove ha votat en un Estat on Clinton també va vèncer, Fort Collins, Colorado. «El que diré és una cosa que pensem molta gent que viu aquí i també d'allà, amics i amigues», assegura Grove. Tenen un sentiment d'«aflicció» perquè s'ha produït una «pèrdua dels nostres ideals, de la veritat i de la humanitat». És a dir, els valors comuns de tradició familiar i de país s'han vist reduïts a no res quan algú ha arribat a president sent i predicant contra el que molts han defensat sempre i ensenyat als seus fills.

«Ara estem veient que tot el que hem defensat tota la vida, ensenyat als nostres nens, no és veritat. Es pot mentir, ser misogin, racista i homòfob i no passa res», explica Grove de manera contundent, i afegeix:?«Ser humà ha perdut el sentit per nosaltres, i és molt dur. Hem de trobar la llum».

Malgrat tot, Trump, personatge polèmic com pocs, enviava un missatge conciliador en el seu discurs de victòria i molts es pregunten si com a president farà tot allò que va dir que faria. «Espero que tot el que va dir va ser una manera d'arribar on és ara, que totes aquestes paraules van ser per donar foc a la gent que pensen el mateix dins seu». I?precisament «per això, és trist», assegura Grove.

«Si tot era una mentida, si tot el que deia va ser només per arribar a aquest moment, vol dir que hi ha un 47% dels americans que estan d'acord amb el que deia», encara que ells no sabessin «si era un engany o no». «Per això -prossegueix Grove- estem molt afectats. Trump no és només una persona, són els 59 milions de gent que van dir "ah, això em va bé, d'acord"».

Trump va guanyar en primàries tots els seus rivals republicans i finalment va obtenir la nominació del partit. Era el multimilionari el millor candidat i el més ben preparat? Grove creu que «al principi tothom es reia d'ell. No li feien tant de cas, es deia que no hi havia cap problema» i que hi havia marge, «fins que de sobte són a la porta» i resulta candidat guanyant, a més, unes eleccions contra tot pronòstic. Ara bé, Grove no creu que reuneixi el perfil i posa d'exemple el d'una empresa que busca un advocat. «Busques el que coneix la feina, les lleis, que té anys d'estudis i no vas a la cantonada a buscar algú que fa castanyes».

A més, «tothom pensava que les coses que deia eren tan estranyes» que no podia ser que «la gent hi cregués». Tampoc els periodistes, afegeix Grove, creien que «un home així pogués continuar» i des del principi, considera, haurien d'haver contrastat i dit «això que diu és mentida o no es pot fer».

I així, el missatge de Trump va anar quallant entre els seus votants atrevint-se a dir coses que «ells volen dir i que fins ara no podien perquè era políticament incorrecte». I ho feia a la televisió, les 24 hores del dia on a vegades «la gent no sap si el que es diu és la veritat o no». Però «si està a la televisió, sembla que hagi de ser veritat», i el mateix passa a les xarxes socials, afirma.

Sobre Clinton i la seva derrota, considera que s'ha castigat i anat «contra el sistema polític dels EUA, del que representava ella». Però «si hagués estat un home, amb el currículum que té ella, hauria estat diferent», sentencia Grove.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Enllaços recomanats: Premis cinema