Els membres de l'Estat Islàmic han desencadenat una salvatge persecució dels veïns de Mossul per col·laborar amb les forces de seguretat iraquianes en plena ofensiva sobre la segona ciutat de l'Iraq. Dimarts passat fins a 40 civils van ser executats pels càrrecs de «traïció i col·laboració» amb les tropes iraquianes i els seus cadàvers penjats dels pals elèctrics a la urbs, va denunciar l'ONU.

«Les víctimes van ser obligades a vestir roba color taronja marcada en vermell amb les paraules: "traïdors i agents de les forces de seguretat iraquianes". Els seus cossos van ser penjats a diverses zones de Mossul», va detallar l'Alt Comissionat de l'ONU per als drets Humans en un comunicat des de Ginebra. També dimarts un jove de 27 anys va ser executat en públic al cèntric barri de Bab al Jidid després de ser condemnat a mort per un tribunal de l'Estat Islàmic. «El seu delicte va ser fer servir el telèfon mòbil», va detallar l'organització internacional. El passat 20 d'octubre, sis civils van ser penjats per haver amagat targetes de telefonia vulnerant la crida llançada prèviament pels dirigents del califat de lliurar els dispositius.

Paral·lelament, les forces iraquianes van continuar el seu avanç pel sector oriental de la ciutat de Mossul. Les forces antiterroristes iraquianes van aconseguir entrar en els barris orientals d'Al Arbaiya, Al Qadesiya, Aden i Al Bakr després de durs combats amb els extremistes, que van emprar suïcides per intentar frenar-les.

Els combats van ser «ferotges», segons va dir un alt oficial de les forces antiterroristes, Abdelwahab al Sadi, que va indicar que els seus homes van matar almenys nou suïcides. Van destruir així mateix deu cotxes bomba, alguns dels quals estaven conduïts per suïcides, una de les principals tècniques dels gihadistes.

Continus bombardejos

L'entrada de les forces terrestres en aquests barris va estar precedida de continus bombardejos aeris contra les posicions de l'EI, que van eliminar diversos d'aquests vehicles abans que arribessin al seu objectiu.