El fundador de WikiLeaks, Julian Assange, va ser sotmès a l'ambaixada de l'Equador a Londres a la primera sessió de l'interrogatori sobre un suposat delicte de violació pel qual el reclama la Justícia de Suècia. Durant diverses hores, el fiscal equatorià Wilson Toainga va prendre declaració a l'activista australià, de 45 anys, en base a un llistat de preguntes que han estat formulades pel ministeri de Justícia suec.

Estocolm reclama l'extradició del periodista amb l'objectiu d'aclarir la seva suposada implicació en quatre delictes de naturalesa sexual que ell nega -dos d'assetjament sexual i dos de coerció il·legal-, tres dels quals van prescriure el passat agost. El més greu, una violació «en grau menor» a una jove mentre dormia, continua vigent fins al 2020.

L'interrogatori a Assange, que durarà previsiblement diversos dies, ha despertat una gran atenció mediàtica, amb desenes de periodistes, càmeres i fotògrafs congregats des de primera hora a l'entrada de l'edifici on aquest viu refugiat des de juny de 2012 per evitar el seu lliurament a la Justícia sueca.

Ni a la seva arribada ni a l'hora d'abandonar la missió diplomàtica de l'Equador a la capital britànica, la cap adjunta de la instrucció sumarial de la Fiscalia de Vasteras (Suècia), Ingrid Isgren, i la inspectora de la policia sueca Cecilia Redell, que van estar presents, van fer comentaris a la premsa.

Un comunicat en nom de la fiscalia d'aquest país va incidir en la «confidencialitat» a la qual està subjecta aquesta investigació, alhora que va insistir que aquesta confidencialitat «s'aplica també, segons la legislació equatoriana, a les mesures d'investigació dutes a terme a l'ambaixada». «Per això, els fiscals no poden proporcionar cap informació relacionada amb els detalls de la investigació després de l'interrogatori», afegia la nota.

Per la seva banda, l'activista pels Drets Humans Peter Tatchell va exalçar l’»important servei públic» exercit per WikiLeaks i Assange en exposar «els enganys i abusos governamentals». Juntament amb el grup de simpatitzants d'Assange congregat a les portes de l'ambaixada, Tatchell va opinar que la fiscalia sueca «clarament ha gestionat malament aquest cas i ha sotmès Julian a retards inadmissibles que li han negat el seu dret a la justícia».

Interrogatori posposat

L'interrogatori, que es va desenvolupar en espanyol amb ajuda de traductors, havia estat fixat inicialment per al 17 d'octubre, però es va posposar a petició d'Assange, que va argüir «raons de garanties de protecció i defensa de la seva persona» per endarrerir la trobada.