efe/Ddg madrid

n El relleu de dos dels diputats socialistes que van votar no a Rajoy per altres dos afins a la gestora en llocs de responsabilitat a comissions ha estès el convenciment entre d'altres díscols, com la jutgessa Margarita Robles, que ells estan a punt d'experimentar el mateix. «La gestora treurà presidències i càrrecs de portaveu als que vam votar no per consciència», va anticipar Robles de cara a la reunió que avui a la tarda mantindrà la gestora del PSOE per decidir les mesures que adopta contra ells.

L'exmagistrada del Tribunal Suprem, que no milita al PSOE però va concórrer a les eleccions com a número dos del dimitit Pedro Sánchez, va ser elegida presidenta de la Comissió de Justícia el passat 13 de setembre, setmanes abans de la dimissió de Sánchez. Segons fonts socialistes, la gestora està disposada a apartar-la d'aquest càrrec, fet pel qual haurà de deixar de formar part d'aquesta comissió.

Tot i que fins a ahir a la tarda asseguraven que ni la gestora ni la direcció del grup els havia comunicat res, els díscols pensen que tots els «indicis» apunten que la seva desobediència no se saldarà només amb una sanció econòmica, com ells pretenen, sinó que els més crítics amb la gestora seran també ser apartats de les seves funcions. En aquesta línia, la que va ser cap de llista per Barcelona Meritxell Batet i la balear Sofia Hernanz serien expulsades de la direcció del grup, del qual Batet és portaveu adjunta i Hernanz, portaveu substituta, mentre que l'aragonesa Susana Sumelzo seria destituïda com a portaveu de cooperació Internacional. Per la seva banda, l'excomandant Zaida Cantera podria ser rellevada com a portaveu adjunta de defensa i vicepresidenta de seguretat viària i mobilitat sostenible.

Tot just una hora abans que es constituís al matí la Comissió Mixta per a la UE, el català José Zaragoza i el balear Pere Joan Pons van ser informats per la direcció del seu grup de la seva substitució com a president i portaveu d'aquesta comissió pels afins a la gestora Soraya Rodríguez i Eduardo Madina.