efe/ddg parís

n La campanya per a la segona volta de les primàries del centredreta francès va començar ahir amb dos candidats en competició, els exprimers ministres François Fillon i Alain Juppé, però amb clar avantatge per al primer, que va arrasar per sorpresa en la primera ronda. Qui va ser número dos de l'expresident Nicolas Sarkozy en el seu mandat entre 2007 i 2012 va veure ratificat aquest impuls en una enquesta de l'institut demoscòpic OpinionWay, que preveu la seva victòria diumenge que ve amb el 56% dels vots.

La ressaca de la primera volta va deixar percentatges imprevistos a totes les anàlisis llançades fins a la vigília: Fillon va arrasar amb el 44,2% dels escrutinis; Juppé va ser relegat al segon lloc amb el 28,6% i Sarkozy va quedar fora de la cursa a l'Elisi amb el 20,6%.

Sarkozy va acceptar una derrota vista per molts com una humiliació i, en el que s'ha interpretat com un anunci de la seva retirada, va considerar que li ha arribat el moment de «començar una vida amb més passions privades i menys passions públiques».

El seu suport al seu antic escuder se suma als que ha rebut Fillon per part del seu també contrincant a les primàries Bruno Le Maire, l'exprimer ministre Édouard Balladur, les eurodiputades Rachida Dati i Nadine Morano o Laurent Wauquiez, president interí d'Els Republicans, la seva pròpia agrupació.

Per part seva, el primer ministre francès, el socialista Manuel Valls, va advertir que França no necessita «solucions ultraliberals i conservadores», sinó una república «ferma i acollidora», amb serveis públics eficaços, en al·lusió indirecta a les propostes de Fillon.