La senadora i exalcaldessa de València Rita Barberá va negar, en la compareixença com a investigada per un delicte de blanqueig davant el Suprem, que hi hagués finançament il·legal al PP valencià i, encara que va reconèixer haver entregat 1.000 euros al partit, ho va qualificar de donació desinteressada. Barberá es va remetre al comitè de campanya del partit a València per a qualsevol informació sobre una possible operació de blanqueig, atès que ella no tenia responsabilitat sobre la «provisió de fons». Era aquest comitè, del qual formaven part els regidors, l'encarregat de les tasques econòmiques, va explicar.

El Tribunal Suprem investiga la implicació de la senadora en un suposat delicte de blanqueig de diners del grup popular a l'Ajuntament de València a través d'operacions conegudes com a «pitufeo», suposadament realitzades quan era alcaldessa d'aquesta ciutat. Estan relacionades amb l'anomenat Cas Imelsa. Consistien, suposadament, en què regidors i assessors del partit lliuressin mil euros al grup municipal i els fossin retornats en metàl·lic en bitllets de 500 euros.

Barberá va negar «expressament que al PP de València es produís cap tipus de finançament il·legal» o «l'existència d'una Caixa B al PP valencià», segons establia l'acta de la declaració. En aquesta acta pot llegir-se que va declarar no saber si el grup municipal del PP manejava dos comptes corrents i, en general, que «ho desconeix absolutament tot dels comptes».

Sobre l'aportació de mil euros per part dels militants del PP, va declarar que es va acordar en un comitè de campanya en el qual ella no hi va ser. Sobre la seva aportació de 1.000 euros, va dir que no recorda qui li va demanar que la fes i va afegir que mai se li va retornar aquesta quantitat en dos bitllets de 500 euros. Es va tractar d'una aportació puntual i voluntària, va aclarir també.

Ni Alfonso Grau, la seva mà dreta durant dècades a València, ni Marcos Benavent, exgerent de l'empresa pública Imelsa, li van parlar de cap caixa B o de contractes irregulars, va declarar Rita Barberá, que en diversos moments de la seva compareixença va confessar no poder explicar les informacions sobre irregularitats al PP valencià publicades en els mitjans de comunicació.

Així, va admetre conèixer Mari Carmen Fuster, responsable de finances popular a València i principal imputada en la investigació del cas que se segueix en la ciutat del Túria. Tot i això, va afegir que només va conèixer a través dels mitjans la possible existència d'«aportacions al partit de quantitats molt quantioses per part de terceres persones» denunciades per Fuster.

Una hora de declaració

Barberá (qui va sol·licitar la baixa en el PP a petició del partit el passat mes de setembre) va comparèixer durant una hora aproximadament davant del jutge Cándido Conde Pumpido, el fiscal Juan Ignacio Campos i l'acusació popular exercida pel PSOE. Va respondre les preguntes dels dos primers, però no a les de l'acusació popular. La senadora va declarar voluntàriament com investigada o imputada.