n El president electe dels Estats Units, Donald Trump, va reclamar diumenge que també va guanyar el vot popular a la candidata demòcrata Hillary Clinton en els comicis del passat 8 de novembre. «A més de guanyar de manera aclaparadora en (el sistema de) Col·legi Electoral, vaig guanyar en el vot popular si es dedueixen els milions de persones que van votar il·legalment», va escriure a Twitter en referència al recompte de vots en tres estats a petició de la candidata del Partit Verd, Jill Stein.

A les eleccions, Trump es va imposar a causa del sistema del Col·legi Electoral en què cada estat adjudica al guanyador de la demarcació territorial un nombre de compromissaris que s'estima d'acord al seu pes demogràfic, encara que la demòcrata Clinton el va superar en dos milions de vots, segons les dades més recents.

En el seu missatge, Trump no oferia proves de les suposades irregularitats que denunciava van tenir lloc en la votació, encara que va assegurar que per a ell hauria estat «molt més fàcil» guanyar el vot popular d'haver limitat la seva campanya a tres o quatre estats. «Si hagués fet campanya en tres o quatre estats en lloc dels quinze que vaig visitar (...) hagués guanyat fins i tot molt més fàcil i convincentment però els estats petits estan oblidats», va afegir.

Els missatges de Trump eren la continuació a una sèrie de tuits que va enviar hores abans i en els quals va advertir que el recompte dels vots en almenys tres estats, als quals s'ha sumat la campanya de Clinton, «no canviarà res» els resultats. La campanya de la candidata del Partit Verd va llançar el passat dimecres una iniciativa de recaptació de fons per a finançar un recompte de vots a Wisconsin, Pennsilvània i Michigan, estats en els quals Trump va guanyar a Clinton per un estret marge.

Divisó pel secretari d'Estat

A banda, Trump tenia previst reunir-se entre ahir i avui amb aspirants a ocupar la Secretaria d'Estat, lloc clau que ha reobert les fractures dins del Partit Republicà. La possibilitat que acabi en mans de Mitt Romney, que a la campanya va ser un dels més crítics de Trump dins del partit, ha revolucionat els fidels del magnat i exposat la fractura entre ells.