n El negociador cap de la Comissió Europea (CE) per al Brexit, el francès Michel Barnier, va instar el Regne Unit a notificar com més aviat millor la seva sortida de la Unió Europea (UE) i va limitar a 18 mesos el període de negociació des de llavors . «La UE està preparada per rebre la notificació britànica», va explicar Barnier en la seva primera compareixença davant la premsa des que va assumir les seves funcions el passat 1 d'octubre.

El negociador de la Comissió Europea va assenyalar que «el temps serà curt, menor de dos anys», com preveu l'article 50, que dóna aquest termini per completar tot el procés de sortida d'un Estat membre de la UE, de manera que la negociació durarà un màxim de «18 mesos».

«Si, com hem sentit a la primera ministra britànica, Theresa May, que com a molt tard la notificació arribarà al març» de l'any vinent, s'obrirà un termini que haurà de concloure al març de l'any 2019, o abans de les properes eleccions al Parlament Europeu al maig. Per a aquesta data, Londres i Brussel·les ja han d'haver completat tot el procés formal perquè el Regne Unit deixi de ser part de la UE, de manera que la negociació acabarà com a màxim a l'octubre de 2018.

Barnier va insistir que és «molt aviat per parlar dels detalls del Brexit» i va destacar que la CE vol que es produeixi «com més aviat millor» perquè els implicats comparteixen «l'interès comú de no allargar la incertesa».

Per part seva, l'advocat de l'empresària britànica Gina Miller va argumentar davant del Tribunal Suprem que és el Parlament i no el Govern el que ha d'autoritzar el Brexit, ja que suposarà «anul·lar» drets adquirits per la ciutadania quan es va decidir entrar a la Comunitat Econòmica Europea (CEE) el 1972.

Projecte de llei mínim

Paral·lelament, el Govern britànic va revelar que, si perd el recurs davant del Tribunal Suprem per executar el Brexit, presentarà al Parlament «un projecte de llei d'una sola línia» que autoritzi el començament de les negociacions amb Brussel·les.