n El nou primer ministre d'Itàlia, Paolo Gentiloni, va jurar el càrrec davant el president de la República, Sergio Mattarella, tot just una hora després d'haver fet pública la composició del seu Govern, que patirà pocs canvis. El jurament davant el president de la República va tenir lloc al romà palau del Quirinale, seu de la presidència de l'Estat, i va seguir el procediment habitual. «Juro ser fidel a la República, respectar la Constitució i les lleis i exercitar les meves funcions a favor de l'interès exclusiu de la nació», va declarar Gentiloni davant Mattarella.

Després, Gentiloni es va situar al costat del president i davant seu van prestar jurament als ministres que componen aquest nou Govern, que sorgeix després de la dimissió de Matteo Renzi pel seu fracàs en el referèndum constitucional del 4 de desembre. Una vegada que van signar tots els ministres, es va procedir a la tradicional foto de família al costat de Mattarella.

El Govern de Gentiloni està format per divuit ministeris, dos més que el del dimitit Renzi, amb cinc d'ells dirigits per dones i tretze per homes. Tot i que la majoria de ministres repeteixen en el càrrec, es produeixen canvis a Interior, Educació i Exteriors. Al capdavant de la diplomàcia italiana se situarà Angelino Alfano, fins a la data titular d'Interior, una cartera que passarà a mans de Marco Minniti. Com a ministra d'Educació va jurar el càrrec Valeria Fedelli, que substituirà en el càrrec Stefania Giannini.

Un altre dels canvis resideix en el Ministeri per a les Relacions amb el Parlament, que ha estat encarregat a Anna Finocchiaro, que substituirà així Maria Elena Boschi, ministra clau de Renzi i que en el gabinet de Gentiloni serà subsecretària de la presidència. A més, Gentiloni ha creat dos nous ministeris: el de Cohesió Territorial i del Sud, encarregat a Claudio De Vincenti, i un altre d'Esports, que estarà dirigit per Luca Lotti.