Alexandru Gindea, un camioner d'origen romanès que fa 15 anys que viu a Girona, va tenir la setmana passada una trobada amb Anis Amri, el terrorista autor de l'atemptat amb un camió que va matar 12 persones en un mercat de Berlín dilluns de la setmana passada.

Dos dies després de l'atemptat, quan Anis Amri era ja l'home més buscat d'Europa, Alexandru Gindea estava descansant a la cabina del seu camió en una àrea de servei de l'autopista A20, al mig de França. Eren tres quarts d'onze de la nit i el terrorista va acostar-se al seu tràiler per demanar-li com trobar l'autopista que portava a Lió.

Alexandru Gindea, que ho ha explicat al diari El Mundo, va afegir que la conversa va durar uns deu minuts, però que no va ser fins més tard que es va adonar que havia parlat amb un terrorista buscat per les autoritats.

Aleshores va intentar comunicar-se amb la Policia, però no va ser tan fàcil com es pensava. «Vaig trobar a faltar un número al costat de les fotos i dades que vaig veure d'ell... Em va estranyar molt que fos tan difícil aportar informació sobre un terrorista. Em va sorprendre que donessin una recompensa de 100.000 euros a Alema­nya a canvi d'informació que portés a la seva detenció, però no posessin un número de telèfon al qual dirigir-se. Amb quatre controls específics, la Policia francesa l'hauria detingut ... i, encara que no és el més important, potser jo tindria ara 100.000 euros», afegeix el camioner al diari, que l'ha localitzat passant uns dies de vacances amb la seva família en un hotel de Masella.

Finalment, Alexandru Gindea, va trucar al 112 i va comunicar la trobada amb el terrorista als serveis d'emergències francesos. La policia francesa no el va trobar aleshores. Vint-i-vuit hores més tard, però, Anis Amri moriria en un tiroteig amb la policia a la ciutat de Milà després que obrís foc contra uns agents en un control rutinari en el qual se li va requerir la documentació.

Gravat a l´estació de Lió

El tunisià, de 25 anys, precisament va ser filmat per les càmeres de seguretat de l´estació de tren de Lyon-Part Dieu, tres dies després que perpetrés l´atac a la ciutat alemanya. Els investigadors, a més, tenen la certesa que va ser en aquesta estació on va comprar en efectiu el bitllet que el portaria cap a la ciutat italiana de Milà, amb parada de Chambéry.

L´atac a Berlín va causar dotze morts i mig centenar de ferits i es va produir quan un camió de gran tonatge es va llançar contra un cèntric mercat nadalenc de la ciutat i va arrasar la zona de vianants i casetes ambulants, on es venien productes nadalencs.