L'històric dirigent socialista i expresident lusità Mário Soares ha mort aquest dissabte als 92 anys a l'Hospital de la Creu Roja de Lisboa, on estava ingressat des del 13 de desembre.

Soares, que va ser primer ministre de Portugal dues vegades (1976-1978 i 1983-85) i president de la República des del 1986 al 1996, està considerat com una de les figures polítiques més importants del país dels últims anys per la seva decisiva participació en la transició a la democràcia quan la Revolució dels Clavells va posar fi a la dictadura portuguesa (1926-1974).

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, l'ha definit, a través del seu compte de Twitter, com un «gran demòcrata i un bon amic de Catalunya» i ha mostrat les seves «condolences» al poble portuguès.

Mario Soares ha estat un dels principals protagonistes de la vida política de Portugal durant una quarantena d'anys i de la integració de Portugal dins la Unió Europea. A més d'ocupar la presidència del país, Soares va ser ministre d'Exteriors, cap de govern i també eurodiputat.

L'exmandatari va ser membre fundador del Partit Socialista (PS) i fins fa poc es va mantenir actiu a través de la fundació que porta el seu nom, a més de publicar llibres i articles sobre la situació política.

L'històric dirigent socialista i expresident lusità havia mostrat simpatia per la causa catalana en diverses ocasions i havia criticat la política de Rajoy. De fet, el setembre del 2014 Soares va recomanar al president espanyol la via escocesa, va reconèixer l'èxit de participació dels catalans el 9-N i va reconèixer el prestigi d'Artur Mas.

L'últim cop que se'l va veure en un acte públic va ser el mes de setembre en un homenatge a la seva dona, que va morir el 2015.

Rajoy el defineix com «un gran europeista»

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha donat el condol al poble portuguès i a la família de Mário Soares, l'ha definit com «un gran europeista» i ha destacat que va ser «decisiu en la democràcia lusitana».