El grup més nombrós d´afectats aplegats en una demanda col·lectiva per ingerir aigua intoxicada d´Eden Spring, format per prop de 400 persones, rebran una indemnització fixa de 222,5 euros, incloent-hi les despeses farmacèutiques. Així ho ha explicat aquest dijous el Col·lectiu Ronda, que ha negociat aquest import per al grup de 400 afectats que es van sumar a la demanda col·lectiva de les 659 que hi van accedir. L´acord ha arribat després de mesos de negociacions amb l´asseguradora de la multinacional Eden Springs, que va distribuir l´aigua en mal estat i va contaminar més de 4.000 persones de les demarcacions de Barcelona i Tarragona que van patir un brot de gastroenteritis, segons l´Agència de Salut Pública de Catalunya.

Les prop de 400 persones que podran rebre aquesta indemnització són les que van poder acreditar mitjançant un informe mèdic de l´assistència rebuda, encara que no s´arribessin a agafar la baixa o deixessin d´anar a treballar dos dies, ja que aleshores es considera indisposició. Els 222,5 euros estan calculats en base a una baixa laboral de dos dies més dos dies d´afectació.

Els que sí han acreditat la baixa laboral percebran un fix per dia de baixa (de mitjana ho van estar entre 4 i 5 dies) de 59 euros més 15 euros per despeses mèdiques, mentre que els que no aportessin cap documentació mèdica tenen l´opció de demanar un certificat a l´empresa per rebre la indemnització corresponent.

Les negociacions entre el Col·lectiu Ronda i l´asseguradora d´Eden Springs han estat tenses i fins i tot es van trencar a l´estiu. Tot i així, segons les advocades Carme Herranz i Esther Pérez, es van reprendre per arribar a una solució pactada, ja que l´anar a judici no garantia rebre una indemnització i hagués pogut suposar un "laberint segurament més costós per als propis damnificats".

Més de 4.000 persones es van veure afectades per brots de gastroenteritis per haver consumit l'aigua embotellada o estar en contacte amb persones que n'havien consumit. Aquest problema de salut pública que va obligar l'empresa multinacional a retirar de forma preventiva més de 6.000 garrafes d'aigua que va repartir entre 925 clients.