La primera ministra britànica, Theresa May, va confirmar ahir que el Regne Unit abandonarà el mercat únic europeu, tot i que intentarà negociar un acord comercial «el més ampli possible» amb la Unió Europea (UE).

En un discurs a Londres, la dirigent va afirmar que la permanència en el mercat únic significaria en la pràctica que aquest país no surt de la UE, com es va votar en el referèndum del 23 de juny de 2016, perquè encara estaria sotmès a la legislació europea.

La líder conservadora va insistir que intentarà aconseguir «un acord ambiciós de comerç lliure» amb els 27 i un «màxim accés al mercat únic a base totalment recíproca», tot i que també va remarcar que prefereix acabar sense un pacte que acceptar un que perjudiqui els interessos del país.

Va assenyalar també que vol sortir de la unió duanera, perquè continuar-hi «impediria signar acords comercials» amb altres països de fora de la UE, però voldria conservar acords concrets d'absència de tarifes per sectors i mercats específics.

May va insistir que vol «un acord tarifari» amb Brussel·les, fet que podria significar algun tipus de pertinença parcial a la unió duanera.

La primera ministra va acceptar que el Regne Unit probablement hagi de continuar fent contribucions a la UE un cop abandoni el bloc, depenent de l'acord que negociï, però aquestes seran «relativament petites» comparades amb les que fa actualment.

També va advocar per un acord «transitori» entre Londres i Brussel·les que permeti aplicar de manera ordenada el nou marc resultant de la negociació del Brexit.

May va pronunciar al palauet de Lancaster House, a Londres, un esperat discurs sobre la seva estratègia per al Brexit o sortida de la UE, després de mesos d'ambigüitat que han indignat l'oposició política i provocat inestabilitat en els mercats.

Després de caure gairebé un 20% des del passat referèndum del 23 de juny de 2016, la lliura esterlina es va mantenir ahir a l'alça davant la garantia de May que sotmetrà a votació parlamentària l'acord definitiu amb la Unió Europea.

Tot i que la notícia de la sortida del mercat únic va fer caure els ànims, els inversors van valorar que el Regne Unit reduirà les seves contribucions a les arques europees, cosa que va mantenir en positiu la moneda britànica, que va pujar ahir al matí gairebé un 2% respecte del dòlar, fins a 1,228 $, i un 0,92% respecte de l'euro, fins a 1,146.

En canvi, la Borsa de Valors de Londres va baixar un 0,62%, 45,31 punts fins als 7.281,82, en un reflex de la pujada de la lliura, que perjudica les empreses exportadores.

Reaccions

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va valorar l'anunci «més realista» realitzat ahir per la primera ministra britànica i va reiterar que laUE està «unida» i preparada per negociar aquest procés. «És un procés trist. Són temps surrealistes, però almenys l'anunci sobre el Brexit és més realista», va indicar Tusk a través del seu compte de Twitter.

El president del Consell Europeu va afegir que els 27 Estats membres menys el Regne Unit estan «units i preparats per negociar», un cop Londres activi l'article 50 del Tractat de Lisboa, que marca l'inici del període de dos anys de negociacions prèvies a l'abandonament de la Unió.

La ministra principal d'Escòcia, la nacionalista Nicola Sturgeon, va afirmar ahir que el pla del Govern britànic d'abandonar el mercat únic europeu obre la possibilitat de convocar un nou referèndum perquè la seva regió triï un «futur diferent» al del Regne Unit.

L'Executiu «no pot treure'ns de la UE i el mercat únic sense tenir en compte l'impacte en la nostra economia, l'ocupació, els estàndards de vida i la nostra reputació