18 de gener de 2017
18.01.2017

Trump afronta el repte de «fer els Estats Units grans de nou» envoltat de polèmica

?El multimilionari arriba al poder després d'una transició marcada pels escàndols i amb el nivell de popularitat més baix des que es fan enquestes ?Hereta una economia que ha superat la greu crisi amb el desafiament de crear 25 milions de

18.01.2017 | 07:21
Donald Trump ha generat una gran polèmica en el període de transició.

Ningú sap quin tipus de president serà algú tan impredictible com Donald Trump, però sí que està clar que el magnat arriba a la Casa Blanca amb el repte de complir una promesa electoral tan rotunda com difusa: «Fer els EUA grans de nou». Aquesta frase va ser el lema estel·lar de campanya que va animar milions de votants -molts d'ells electors blancs d'una classe treballadora desencantada amb els polítics tradicionals- a entregar les regnes de la primera potència mundial a un líder populista com Trump.

El multimilionari (exestrella televisiva, amo d'un imperi immobiliari i novell en política) va causar commoció amb el seu inesperat triomf en les eleccions de novembre davant la demòcrata Hillary Clinton, a qui va derrotar amb un discurs demagògic i xenòfob. No és estrany, doncs, que l'arribada al Despatx Oval de Trump, conegut pel seu caràcter impulsiu, generi una extraordinària incertesa i desconcert, dins i fora del país.

Com comenta Thomas Mann, politòleg del centre d'estudis Brookings, els Estats Units no es troben, per primera vegada en molt temps, davant «un nou president normal que assumirà el poder», ja que «res és normal» en relació a l'empresari republicà.

Davant del demòcrata Barack Obama, que deixa la Casa Blanca amb una notable popularitat després de vuit anys de govern, Trump agafa el relleu com el mandatari electe més impopular del país en dècades.

El 51 per cent dels nord-americans desaproven l'actuació del multimilionari en el període de transició cap a la seva investidura com a quaranta-cinquè president dels EUA, mentre només el 44 per cent li ofereix el seu suport, segons una enquesta de Gallup. Aquestes dades són les pitjors que obté un president electe des que l'enquestadora va començar a fer aquests sondejos el 1992.

En el convuls període de transició, el magnat ha confeccionat el seu govern, que barreja figures republicanes, com el seu cap de gabinet, Reince Priebus; amb populistes, com el seu assessor principal, Steve Bannon, acusat de racisme i capdavanter de la ultradreta. Aquesta etapa també s'ha vist entelada pels polèmics informes d'intel·ligència dels EUA que culpen Rússia de ciberatacs durant els comicis per perjudicar Clinton i afavorir Trump, qui veu en aquesta conclusió un intent de deslegitimar la seva victòria electoral.

L'anomenada «diplomàcia tuitera» de Trump (els seus controvertits missatges de Twitter sobre assumptes sensibles de política exterior) i els constants atacs a la premsa, a la qual titlla de «deshonesta», han contribuït així mateix a enrarir la transició.

Segons el parer de Mann, aquests «senyals» són «preocupants» i plantegen l'interrogant de si el magnat «respectarà les normes democràtiques o ens conduirà en una direcció autoritària».

Un cop juri el càrrec divendres, el ja flamant president, que considera el seu país una potència decadent i s'erigeix en el seu salvador, afronta el repte de «fer els EUA grans de nou». Trump hereta d'Obama una economia que, després de superar la greu crisi de 2008, ha tornat al camí del creixement, encara que molts treballadors que van perdre la feina durant la recessió, als que l'empresari anomena «els oblidats», no acaben de sentir alleujament . El magnat encara el desafiament de crear «almenys 25 milions de contractes» amb incentius fiscals i receptes proteccionistes.

En política nacional, l'anhelada grandesa de Trump passa també per mesures com la polèmica construcció d'un mur fronterer amb Mèxic que freni el flux d'indocumentats i que vol que pagui el veí del sud, qui es nega «per dignitat».


Acabar amb l'Obamacare

L'empresari s'ha proposat, de la mateixa manera, desmantellar èxits clau del llegat d'Obama, com la seva reforma sanitària, anomenada popularment Obamacare i que ha beneficiat més de 20 milions de persones, tot i que no ha detallat cap alternativa.

Per aquest i altres assumptes, Trump té la sort que el Partit Republicà controla el Congrés, però tot i així haurà de tenir cura de mantenir una bona sintonia amb els seus coreligionaris, que formen part de l'establishment al qual ha injuriat sense parar.

En la política exterior, que Trump afrontarà sota la premissa de ls «EUA, primer», el nou president es trobarà, acabat d'arribar a la Casa Blanca, amb dues guerres encara obertes i amb presència de milers de soldats nord-americans: l'Afganistan i l'Iraq.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema