El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha ordenat al Consell de les Llengües Oficials de l'Estat que aclareixi si el català i el valencià són idiomes diferents, en resposta a l'advocat de Barcelona que li va demanar explicacions per la distinció que fan webs de l'administració entre tots dos.

El TSJM estima així la demanda contenciosa presentada per l'advocat de Barcelona Joan Vall i declara vulnerat el dret del lletrat que el Consell de les Llengües Oficials de l'Administració General de l'Estat es pronuncïi sobre la distinció entre català i valencià.

El lletrat va presentar el 2015 una petició al Consell, organisme que va crear el 2008 l'expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero, perquè donés una «explicació raonada» sobre els motius pels quals «als webs d'òrgans oficials es proposen el català i el valencià com a opcions idiomàtiques diferents».

En cas d'entendre's que català i valencià són el mateix idioma, l'advocat demana al Consell que adopti totes les «mesures adequades perquè la unitat lingüística quedi clara en totes les publicacions».

Transcorreguts els tres mesos en què la llei obliga a contestar el Consell -entitat que segons Vall li va reconèixer telefònicament que no respondria per tractar-se d'un tema «delicat»-, l'advocat va presentar una demanda contenciosa davant el Tribunal Superior de Justícia de Madrid, que va donar suport a la Fiscalia, mentre l'Advocacia de l'Estat s'hi va oposar.