El nou president dels EUA, Donald Trump, va enviar un missatge clar en el seu discurs d'investidura: que tornarà el poder al «poble», perquè els «oblidats» deixin de ser-ho, i que anteposarà els interessos del país a «totes les decisions» que prengui. «A partir d'aquest dia, serà només Amèrica primer. Els Estats Units primer», va proclamar Trump després de convertir-se en el president número 45 de la història del país, immediatament després de jurar el càrrec en una cerimònia davant les escalinates del Capitoli.

«Totes les decisions sobre comerç, impostos, immigració i assumptes exteriors es faran per beneficiar els treballadors i les famílies nord-americanes», va destacar a continuació. En un discurs d'uns 16 minuts de durada, un dels més breus de la història de les preses de possessió dels presidents nord-americans, Trump va afirmar que el seu Govern seguirà «dues regles senzilles: comprar productes nord-americans i contractar ciutadans nord-americans».

Aquesta mateixa filosofia proteccionista i nacionalista que va defensar durant la seva campanya electoral l'aplicarà també a les relacions internacionals, ja que va dir que buscarà l´«amistat» amb els altres països, però sempre sota la idea que els interessos nord-americans van «primer». «Reforçarem velles aliances i en formarem de noves. I unirem el món civilitzat contra el terrorisme radical islàmic, el qual eradicarem completament de la faç de la terra», va anticipar el nou president.

Durant moltes dècades, «hem subvencionat als exèrcits d'altres països, hem defensat les fronteres d'altres països alhora que ens negàvem a defensar la nostra», va criticar Trump. No obstant això, no va esmentar la seva principal promesa electoral: construir un mur a la frontera amb Mèxic per poder frenar la immigració irregular.

En el seu discurs, el nou president dels EUA va insistir a atacar a la classe política, com va fer durant la campanya electoral: «Avui no estem simplement transferint el poder d'una administració a una altra, o d'un partit a un altre, sinó que el transferim de Washington DC i es el tornem a vostès, al poble».

Mentre Washington i els seus polítics «prosperaven», les famílies treballadores «tenien poc a celebrar», però això «canvia ara i aquí», va prometre. «El 20 gener de 2017 serà recordat com el dia en què el poble va tornar a ser el governant d'aquesta nació. Els oblidats homes i dones del nostre país ja no ho seran més. Tothom els està escoltant ara», va insistir el magnat.

El magnat novaiorquès va jurar el càrrec en la cerimònia davant del Capitoli sobre dues bíblies, una de la seva propietat i una altra que va usar Abraham Lincoln en la seva primera presa de possessió, utilitzada també pel ja expresident Barack Obama en les seves dues investidures (2009 i 2013). En aquesta mateixa cerimònia va ser investit Mike Pence com a nou vicepresident dels EUA.

Després, el nou president dels Estats Units va baixar de la limusina davant l'hotel de la seva propietat a Washington per saludar els seus seguidors congregats per veure la desfilada que el va portar a la Casa Blanca, ja definitivament.

El comiat d´Obama

Mentrestant, el ja expresident nord-americà va agrair als seus seguidors i al personal que el va acompanyar a la Casa Blanca haver demostrat «el poder de l'esperança» i es va acomiadar amb el seu lema de campanya: «Sí, es pot. Sí, hem pogut»

Obama va assegurar que «estic desitjant veure què faré després i us prometo que estaré aquí amb vosaltres», va afegir Obama, tot recordant que quan ell i la seva dona Michelle van emprendre aquest «viatge» ho van fer «amb una fe duradora en el poble nord-americà i la seva capacitat per unir-se».